Počinje izložba „Ne stajem i nestajem“ Kristine Simić

Izložba Kristine Simić pod nazivom ,,Ne stajem i nestajem“ nastaje kao rezultat njene stalne potrebe za apstrahovanjem svakodnevnih situacija. Izložba predstavlja autorkinu igru zamućivanja pogleda i potrage za motivima koji se u novonastalim slikama nalaze.

Kristina Simić će se beogradskoj publici predstaviti kroz seriju crteža nastalih na osnovu fotografija koje autorka neumorno pravi u svom okruženju.

Izložba se otvara u četvrtak 6. aprila u 19h u Galeriji „Kula“ i biće otvorena do 26. aprila.

Kristina Simić rođena je u Gnjilanu 1998. godine. Diplomirala je na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu, na smeru za dizajn interaktivnih medija. Održala je dve samostalne izložbe fotografije, kojom se bavi i profesionalno, a poslednjih par godina koristi crtež kao glavni izraz u svom stvaranju. Inspiraciju i slobodu dodatno pronalazi u 3D modelovanju. Trenutno živi i radi u Beogradu.

“Sve se menja zato što se sve menja svakako ali i zato što ga posmatrate”. 

Oni koji praktikuju meditaciju bi se verovatno apsolutno složili sa rečenicom Emanuela Karera budući da teško da postoji bolji način da svedočimo o promeni i da se izborimo sa sumanutom brzinom savremenog sveta i da se bez griže savesti iz njega katkad povučemo i maksimalno usporimo. Otvaranje prostora u sebi i oko sebe da se umirimo i posmatramo, utonemo u trenutak, nestanemo u momentu i u njemu se potpuno razlijemo i istopimo čini meditaciju nezamenljivim iskustvom, a nešto veoma slično se događa i pri stvaranju ali i promatranju Kristininih radova.

Već samim naslovom i igrom reči koja se u njemu otvara, Kristina ukazuje na brzinu kojom se današnji svet odmotava pred našim očima i silinu kojom ume da nas udari, saplete i ponese sa sobom pa deluje kao da pauza i predah nikada neće doći na red. U takvom svetu i njegovim vrtoglavostima, malim simboličnim pripajanjem reči Kristina ukazuje i na drugu stranu spektra, na kontramogućnost i ono što predstavlja lično polje slobode koje autorka osvaja svojim radovima. Mikro pauza i zona nestajanja kao protivteža struji ne stajanja.

Svojom minucioznošću i izuzetnom posvećenošću u obradi i najsitnijih detalja Kristina kroz radove gotovo da sugeriše korake koje je potrebno preduzeti za takav poduhvat, dok nas sa druge strane nimalo suptilno podseća koliko je lepote u čaši vode, kugli sladoleda, latici cveta i kako bolno često umemo da previdimo lepote svakodnevice. Svaki crtež nastao je na osnovu fotografskog predloška, nakon čega Kristina još jednom oživljava “uhvaćeni” trenutak, iscrtavajući ga gotovo meditativno akrilnim markerom te njeni radovi svedoče o putu od uočavanja nekog elementa ili situacije, preko njegovog beleženja fotoaparatom, zatim izvlačenja linija i kolorizacije, do pretvaranja u nešto mnogo kompleksnije od zamrznutog trenutka. Takvim delovanjem, Kristina uspeva da razloži momente svakodnevice, i iz njih apstrahuje scene, u toj meri precizno i posvećeno da nas svakim radom podseća da biti perceptivan i posmatrati znači pre svega nečemu posvetiti vreme – odoleti imperativima ubrzavanja, zastati, i zaista videti.

Teodora Jeremić, kustoskinja

simickristina.com

instagram.com/byekristinasimic

Radno vreme galerije je svaki dan, osim ponedeljka od 16 do 20h

Izložbeni program Kule podržan je od strane Raiffeisen banke Beograd i Hooloovoo.

Izvor: Kula

Related posts