Predstavljanje rute „Sefardski Beograd“

Projekat „Sefardski Beograd“, u okviru kojeg je bogato nasleđe sefardskih Jevreja prikazano kroz štampani vodič, uz prateće stručne ture, biće predstavljen u sredu, 29. marta u 19 časova, u Svečanoj sali Instituta Servantes u Beogradu.

Beograd je jedna od evropskih prestonica u kojoj je, nakon progona iz Španije, utočište pronašla jedna od najrazvijenijih sefardskih zajednica u Evropi. Život te zajednice, istorijske priče i lične ispovesti, kao i njihovo bogato nasleđe koje predstavlja važan deo istorije Beograda, čine okosnicu ture „Sefardski Beograd“.

Institut Servantes u Beogradu je, u kontekstu svoje aktivnosti na širenju španskog jezika i kulture na španskom jeziku, razvio ovu rutu na osnovu svedočenja pripadnika jevrejske zajednice, kao i podataka prikupljenih od jevrejskih institucija, kao i iz arhiva drugih srpskih institucija.  Rutu čini 28 lokacija širom Beograda od značaja za istoriju i nasleđe sefardske zajednice.

U ime Instituta Servantes ovaj projekat publici će 29. marta predstaviti Ivana Jovanović Arsić, dok će o njegovoj važnosti, vođenim turama i daljim potencijalima u ime Jevrejske opštine Beograd govoriti Davor Salom, Čedomila Marinković i Snežana Štetić. Ulaz na ovaj događaj je slobodan, do popunjavanja kapaciteta.

Osim mape koja može da služi za samostalno istraživanje sefardskog nasleđa, Jevrejska opština Beograd i Institut Servantes organizuju ovog proleća i leta besplatne vođene ture. Ovi obilasci organizovaće se svake prve i treće nedelje u mesecu, a obuhvataju veći deo lokacija koje čine samu mapu.

Ture počinju u 11 časova, a okupljanje je ispred sinagoge Sukat Šalom, koja je ujedno i početna tačka obilaska.

Program šetnji podržan je od strane Turističke organizacije Beograda i Balkanske mreže turističkih eksperata. Ulaz je slobodan dok se ne popune mesta.

Osim u Institutu Servantes (Čika Ljubina 19) besplatni, štampani primerci mapa mogu se preuzeti na više od trideset lokacija širom grada, kao što su: Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, Filološki fakultet, Muzej Jugoslavije, Etnografski muzej, Istorijski muzej Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Turistička organizacija Srbije, Informativni centar Turističke organizacije Beograda, Jevrejski istorijski muzej, Beogradska sinagoga, Jevrejski kulturni centar Oneg Šabat… Spisak svih lokacija nalazi se na sajtu Instituta Servantes u Beogradu.

Nakon proterivanja iz Španije krajem 15. veka, sefardski Jevreji preselili su se u niz evropskih zemalja. U Srbiju su stigli u 16. veku, gde su formirali različite zajednice, među kojima se izdvaja beogradska zajednica u kojoj su sačuvali svoju kulturu, običaje i jezik porekla, jevrejsko-španski.

U različitim periodima svoje novije istorije, Španija je promovisala davanje španskog državljanstva potomcima Sefarda: dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, kao i nedavno 2015. godine proglašenjem zakona na ovu temu

Izvor: Servantes

Related posts