Izložba „Oblik, misao, smisao“ Marka Vučkovića u KvArt BW

Izložba skulptura  „Oblik, misao, smisao“ umetnika Marka Vučkovića biće otvorena u petak, 24. marta sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Na Vučkovićevoj četvrtoj samostalnoj izložbi biće izložene skulpture i reljefi, izrađeni u različitim materijalima i tehnikama u prethodnih nekoliko godina. Većina dela biće premijerno prikazana. 

Vučkovićevi radovi rezultat su umetnikovog istraživanja forme i simbolike. Za svoje stvaralaštvo Vučković inspiraciju nalazi u prirodi i svakodnevici, a potom stvara asocijativne oblike koji se oslanjaju na tradicionalno shvatanje skulpture, donoseći nove ideje i novo viđenje ovog medija. Prema kazivanju umetnika, izloženi radovi povezani su sa stalnim kretanjem, koja u ovom slučaju može biti i težnja ka  harmoniji, ka idealnom.

„Svaka skulptura predstavlja unutrašnju transformaciju, životnu promenu i, ne samo lična, iskustva koja sam pretočio u oblik. Simbolika ritma, dominantna u svim radovima, je predstava tokova i kretanja života: ponavljanje jednog elementa u pojedinačnim skulpturama, tretiranog kao likovni motiv, simbolizuje ponavljanje iskustva i događaja u životu jedne osobe – sa usponima i padovima, a opet i sa stalnim kretanjem napred.“ Radove Marka Vučkovića povezuje i objedinjuje isti umetnički cilj.  “Stremljenje da dođem do idealnih oblika koji bi simbolizovali idealan život kojem svi težimo, ili asocirali na njega, nagoveštava se na ovoj izložbi”, zaključuje umetnik.

Marko Vučković je rođen u Kruševcu 1992. godine. Nakon završene Visoke škole elektrotehnike i računarstva, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2019. godine, na modulu Primenjeno vajarstvo. Na istom fakultetu i modulu završio je i master akademske studije. Član je ULUS-a od 2020. godine. Realizovao je dve mermerne skulpture velikog formata u Srpskom poslovnom klubu „Privrednik“ u Beogradu 2022. godine. Zaposlen je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku Primenjeno vajarstvo, u statusu saradnika na predmetu Vajanje. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama i dobitnik je nekoliko nagrada. 

Izložbu “Oblik, misao, smisao” organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW i biće otvorena do 03. aprila 2023. Godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan. 

Izvor: Štab

Related posts