Svetski dan(i) poezije u Kulturnom centru Beograda

Dve godine nakon što je 1999. godine UNESKO proglasio 21. mart Svetskim danom poezije, Kulturni centar Beograda je, oslanjajući se na sopstvenu ali i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival.

Ovim povodom u Srbiji su do sada gostovali, između ostalih, i pesnici poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, Gerharda Falknera i drugih brojnih autorki i autora.

Svake godine manifestacija nosi novi tematski predznak, a ove godine program je usmeren prema temi odnosa i prožimanja sveta poezije i sveta rada. Urednice ovogodišnjeg izdanja Svetskih dana poezije su Jelena Nidžović i Zorana Đaković Minitti.

Srce programa je u utorak, 21. marta, sa dve tribine koje će biti održane u prostoru galerije Artget KCB. Prva tribina počinje u 18 sati pod motom Dana poezije: Poezija kao rad, rad u poeziji. Učestvuju Alen Bešić, Bojan Vasić, Ivana Maksić, Radmila Petrović i Stevan Bradić, koji će „sledstveno svom iskustvu zahvatiti ponešto od bezobalne teme saodnosa sveta poezije i sveta rada: Kako razumeti, vrednovati i meriti pesnički (književni jezički) rad?; Gde prestaje imaginativni proces i rad pisanjem, a počinje poredak razmenske vrednosti pesničkog teksta?; Kako njihova radna satnica utiče na njihovu ‘četvrtu smenu’ – njihovo vreme za pisanje?; Kako autori razumevaju sebe i svoje pisanje na raskrsnici autonomnog stvaranja i logikā sveta kulture, sveta izdavaštva i sveta ‘kreativnih industrija’?” navodi moderatorka Jelena Nidžović.

Isti dan u 21 sat Jelena Bogavac, Joana Knežević, Zlata Kocić i Enisa Uspenski razmatraće poeziju Jelene Švarc kroz predstavu „Čudo Lavinija” čiji je tekstualni predložak pesnikinjina knjigu „Dela i dani monahinje Lavinije”. Predstava će moći da se vidi sutradan od 20 sati na pozornici Male scene BITEF teatra.

U završnici Svetski dan(i) poezije donose saradnju sa fondacijom Hartefakt i partnerima iz četiri zemlje koji su usmereni ka približavanju savremene poezije mladima, nastavnicima i lokalnim zajednicama, kao i razvoj novih performativnih poetskih formi. Poets of Today – Voices of Tomorrow (Pesnici današnjice – Glasovi sutrašnjice*) predstavlja pesnički kolektiv koji će u sredu, 29. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda predstaviti proces rada i potencijale različitih formi pesničkog performansa kroz žive nastupe Anje Zag Golob, Malgoržate Lebda, Radmile Petrović i Harija Hertela.

Kroz tribinske celine i programe ostvarene sa autorima iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, BITEF teatrom i fondacijom Hartefakt, ovogodišnji program ukazaće na nekolika lica „rada u poeziji” – poeziju kao autonomnu umetničku izražajnu delatnost te posledične čitalačke i tržišne „merne jedinice” za takav rad u savremenom trenutku, poeziju kao sredstvo proizvodnje u drugim umetničkim disciplinama i poeziju u njenom performativno-izražajnom aspektu kao zasebnom vidu rada u zajednici. Organizator je Kulturni centar Beograda.

Foto: Bojana Aleksijević

Izvor: KCB

Related posts