Parobrod obeležava 60. godina od prvog albuma Bitlsa

Pozivamo vas u sredu, 22. marta, sa početkom u 21 čas, u UK Parobrod na koncert grupe “The Bestbeat“ (The Beatles Tribute Band) povodom šezdeset godina od izdavanja prvog albuma Bitlsa „Please Please Me“. Tim povodom, 6 decenija kasnije, UK Parobrod obeležava ovaj jubilej uz raznovrstan program.

“The Bestbeat“ je Bitls tribjut bend nastao 2005. godine, sa ciljem da podseti publiku na najveći bend XX veka. “The Bestbeat“ nastupa na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Bitlsi, u vernim reprodukcijama kostima iz različitih faza karijere, sa prepoznatljivim frizurama, a same kompozicije se izvode u orginalnim aranžmanima i tonalitetima, kao da su u pitanju dela klasične muzike.

Povodom pedesetogodišnjice od izdavanja prvog singla, „Love me do“, najtiražniji američki magazin – Newsweek, uvrstio je “The Bestbeat“ među trideset najboljih svetskih Bitls tribjut sastava.

Program 22. marta otvaramo počinjemo u 17 časova sa projekcijom filma „The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years“ reditelja Rona Hauarda, zatim nas u 19 časova očekuje tribina „The Beatles – pozicija pop rok fenomen danas“ sa gostima prof. dr Rastkom Ćirićem, prof dr. Aleksandrom S. Jankovićem i Damjanom Dašićem. Moderator tribine je Jelena Pavićević.

Tribina: THE BEATLES – pozicija pop rok fenomena danas

Učesnici:

Prof. dr Aleksandar S. Janković, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu

Prof. dr Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije, autor „The Rubber Soul Project“

Damjan Dašić, osnivač The Beatles tribute benda (The Bestbeat)

Moderator: 

Jelena Pavićević, teoretičar umetnosti i medija

Tribina „THE BEATLES – pozicija pop-rok fenomena danas“ ima za cilj da uspostavi dijalog između učesnika na temu uticaja Bitlsa na globalnu muzičku i vizuelnu scenu. Pitanja vezana za simulakrume današnjice su svakako a priori, s obzirom na saznanja o važnosti liverpulske četvorke, koja je šezdesetih godina prošlog veka pomerala granice uobičajene tradicionalne pop-rok scene. 

Imajući u vidu da se Bitlsi i dalje reinterpretiraju kroz medij filma, muzike i likovnih umetnosti, važno je istaći da se implementacijom interkulturalnnih elemenata, koji su čitljivi kroz njihov rad, sagledava savremeno društvo i smer kretanja liričkog/dramaturškog koncepta u različitim žanrovima. Regresijom ideoloških elemenata iz prošlosti, pozicija umetnosti u današnje vreme je metanarativna i višeznačenjska, pa se s tim u vezi i postavlja pitanje – šta su promene koje ne bi bile moguće bez postojanja fenomena The Beatles i koji su ’lejeri’ uspostavljeni u vremenu nakon formalnog postojanja benda…

Producenti: Marc Ambrose, Jonathan Clyde, Guy East, Nicholas Ferrall, Jeanne Elfant Festa, Brian Grazer, Ron Halpern, Cassidy Hartmann

Scenaristi: Mark Monroe, P. G. Morgan

Dokumentarac “Osam dana nedeljno”, režisera Rona Hauarda, prikazuje napredovanje najuspešnije rok grupe svih vremena „The Beatles” – od sviranja pred malom publikom u klubu „Kavern“ (The Cavern Club) u Liverpulu do rasprodatih stadiona širom Amerike.

Takođe, pruža nam uvid kako se bend s mukom nosio sa masovnom histerijom koja ih je pratila na svakom koraku tokom turneje 1962-66.

Njihov poslednji nastup je bio na stadionu „Kendlstik Park“ (Candlestick Park) u San Francisku 1966. godine.

Makartni je rekao da su članovi grupe znali da je vreme da prekinu turneje jer nisu više mogli da čuju svoju muziku zbog glasnih fanova.

Dokumentarac je kombinacija arhivskih snimaka sa koncerata, TV nastupa i konferencija za štampu i intervjua sa članovima benda koji su još uvek živi.

Snimanje filma su podržale udovica Džona Lenona, Joko Ono, kao i udovica Džordža Harisona, Olivija Harison.

Izvor: Parobrod

Related posts