Film „Još jedno proleće“ otvara ovogodišnji Beldocs

Medicinski triler o jugoslovenskoj epidemiji velikih boginja

Šesnaesti Beldocs festival otvoriće dokumentarni film Još jedno proleće autora Mladena Kovačevića, 10. maja 2023. u Domu omladine Beograda. 

Ovaj dokumentarni medicinski triler tematizuje epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja.

U celosti sastavljen od arhivskih snimaka, film rekonstruiše događaje u proleće ’72, od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao. Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regiji bio na poprištu borbe koja će ostati upamćena u analima svetske medicine. Velike boginje su najsmrtonosnija bolest u ljudskoj istoriji i jedini smrtonosni virus koji je čovek iskorenio, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. Ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, ovo ostvarenje dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih (jugoslovenskih) društveno- političkih prilika. 

Film je imao svetsku premijeru na prestižnom festivalu u Karlovim Varima 2022. Prikazan je i na festivalima Doclisboa, Rotterdam, Festival dei Popoli, Sarajevo i Human Rights Film Festival 2022 u Zagrebu.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni koproducenti filma su Radio-televizija Srbije i Cinnerent Production. Koproducent je i Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute. Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma osvojio je nagradu u sklopu programa “VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj. 

Mladen Kovačević autor je zapaženih dokumentaraca Srećna nova Yiwu (2017),  4 godine u 10 minuta (2018), Zid smrti, i tako to (2016), Anplagd (2013) i Prenerazila se zimina (2010).  

O Beldocs festivalu:

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija na www.beldocs.rs.

Izvor: Preventer

Related posts