Projekcija i razgovor o filmu „Speleonaut/Pod kamenim nebom“

DOK CINEMA DOB: SPELEONAUT / POD KAMENIM NEBOM

Sreda, 15. mart 2022. u 20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “SPELEONAUT / POD KAMENIM NEBOM”

Autorka filma: SONJA BLAGOJEVIĆ ĐEKIĆ, scenaristkinja i rediteljka

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODANSPELEONAUT / POD KAMENIM NEBOM
Dokumentarni film I 57’ I 2018 I Srbija
EKIPA FILMA
Scenario i režija: Sonja Blagojević Đekić, Kamera: Pablo Ferro Živanović, Montaža: Nemanja Babić, Dizajn zvuka: Dora Filipović, Muzika: Arsenije Jovanović, Komponovana muzika: Milan Sv. Đurđević, Produkcija: Svetlana Popović, Zoran Popović, Sonja Blagojević Đekić za CVK KVARAT, Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Cyber : Few Good Men.

O FILMU

U vreme osvajanja Meseca u leto 1969. godine, tridesetčetvorogodišnji Milutin Veljković kreće na jugoistok Srbije, sa namerom da provede 15 meseci u divljoj, neuređenoj pećini Samar, dugačkoj oko dva kilometra. Milutina nije zanimalo samo da potuče rekord u podzemnom samovanju, već i da prodre u vasionu dubine.  Ovaj izuzetan podvig najpre otkrivamo spolja – kroz seriju portreta zanimljivih likova, svih u vezi sa glavnim junakom. Neočekivano, ulazimo u podzemni svet. Mnoštvo odlomaka iz Milutinovog opsežnog pećinskog dnevnika oživljava – od svakodnevnih poslova kao što su priprema kafe i prikupljanje insekata, do dramatičnih zbivanja: vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama. Povezujući se sa pradavnim precima, ali i istražujući daljine kosmosa u dezintegrisanom vremenu i prostoru pećine, Speleonaut iskušava ljudske sposobnosti i traga za svrhom.

Ovo sinematično svedočanstvo o sudarima svemira i čoveka, spoljašnjeg i unutrašnjeg – film o podvigu koji je pomerio granice saznanja o čoveku, premijerno je prikazan u glavnom programu Festivala autorskog filma 2018. godine, i nagrađen nagradom za najbolji dugometražni dokumentarni film i najbolju montažu na Martovskom festivalu 2021. godine.

O AUTORKI FILMA

SONJA BLAGOJEVIĆ ĐEKIĆ rođena je 1980. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Svoje prve kratke filmove snimila je u prethodnom milenijumu, a u ovom je diplomirala filmsku i TV režiju; sve od tada strastveno radi na svojim dokumentarnim projektima, u raznim funkcijama (reditelj, scenarista, snimatelj, producent). Paralelno je aktivno učestvovala u radu i organizaciji nekoliko filmskih festivala u Srbiji. Svoje bavljenje dokumentarizmom ukratko opisuje ovako: istraživanje života kroz film, uz stalno preispitivanje samog medija filma! Njeno filmsko putovanje započelo je po Srbiji – kroz vizuru jednog američkog klovna (“Moj drug Srbija”, 2008), nastavilo se na Kosovu: angažovanom opservacijom o mreži radio-stanica (“Kosma”, 2013), potom u pećinskom mraku: rekonstrukcijom davno zaboravljenog svetskog rekorda u pećinskom samovanju (“Speleonaut / Pod kamenim nebom”, 2018). Sonja trenutno putuje kroz snove umetnika Vladana Radovanovića (“Kolekcionar snova”, 2023). Osnivač je produkcije KEVA, članica nekoliko filmskih udruženja, doktorand na FDU.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugim

www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts