Prijave za seminar „Radikalni feminizam za muškarce“

Omladinski centar CK13 vas poziva na seminar alternativnih politika Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce koji će se održati 18. i 19. marta u Prostoru Miljenko Dereta u Beogradu.

Dvodnevni program seminara Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce sastoji se od predavanja, razgovora, radionica, i temelji se na konceptu neformalnog obrazovanja kao procesa kroz koji učimo zajedno – jedni od drugih, o drugima i o sebi. U ovom slučaju, učićemo jedni o drugima i o sebi kao muškarcima. Naime, da li je u pitanju prirodno ili identitetsko svojstvo? Odakle izvesnost tog svojstva? Odakle izvesnost prava i privilegija pripisanih muškarcima/muškosti? Šta muškost znači, kome i zašto?

Kroz takav proces preispitivanja (sebe), nastojaćemo dostići verodostojniju perspektivu sagledavanja i razumevanja patrijarhalnog sveta i našeg saučesništva u njemu, i našeg učešća u naporu oslobođenja od patrijarhata.

Samu reč ‘patrijarhat’ muškarci najčešće ne susreću u svom svakodnevnom životu, niti im je poznato samo značenje pojma, na šta se tačno odnosi i šta označava – iako ta reč imenuje upravo ono što kao muškarci svakodnevno živimo i činimo. Prema uvidu američke feministkinje bell hooks – ‘ništa više ne pokazuje trajno prisustvo i dejstvo antifeminističke predstave muškaraca kao svemoćnih od same nesvesnosti i neznanja muškaraca o glavnom aspektu političkog sistema koji oblikuje i ispunjava muški identitet i osećaj sopstva od rođenja do smrti’.

Kroz program seminara obradiće se pitanja društveno-istorijskog konteksta nastanka i razvoja feminizma kao političkog pokreta za oslobođenje žena, učenja i praksi radikalnog feminizma, patrijarhalnog sistema i njegovih institucija, ideologije muške nadmoći i seksualnog nasilja kao osnovnog principa sprovođenja muške nadmoći, politike savezništva muškaraca u feminističkom pokretu i ostvarenju feminističke vizije sveta bez patrijarhata. Ako želimo otkriti/povratiti dobrotu, otvorenost i iskrenost u odnosima i izražavanju sopstvenih osećanja, poručuje bel huks – moramo izumeti alternative patrijarhalnoj muškosti. Seminar je namenjen muškarcima koji veruju da je drugačiji svet moguć i da je drugačiji muškarac moguć.

Seminar vode Miloš Urošević (Žene u crnom) i Borislav Prodanović (CK13)

Seminar će biti održan 18. i 19. marta, u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) u Beogradu. Seminar je besplatan, obezbeđeni su ručak i osveženje. Okvirno trajanje programa oba dana je od 10.30 do 17.30h, a detaljna agenda će biti dostavljena učesnicima na e-mail.

Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti preko linka.

Odabir učesnika će se vršiti na temelju motivacije i obrazloženja prijave. Rok za podnošenje prijava je 15. mart u 20h.

*Seminar “Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce” Omladinski centar CK13 organizuje u okviru projekta “HRABROST JE ZARAZNA: Jačanje feminističke svesti i aktivizma u Novom Sadu i Srbiji” uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: CK13

Related posts