Program SKC Kragujevac od 13. do 19. marta 2023. godine

Ponedeljak, 13. mart u 2100
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – Don Antonio & TheGraces

Nova avantura za Antonija Gramentijerija (Sacri Cuori, Dan Stuart, Alejandro Escovedo, Richard Buckner, Hugo Race, Terri Lee Hale i drugi) nova ploča, novi bend, novi koncept.

Jedan od izuzetno cenjenih producenata i gitarista nove italijanske scene meša sever i jug, bluz i džez atmosferu, Afriku i Mediteran, starinske saundtreke i narodnu muziku, a zvuk moderne Italije definiše kao toplu, neuhvatljivu, intrigantnu, misterioznu, mutantnu aferu.
Posle trijumfalne evropske runde sa Alehandrom Eskovedom, nakon komponovanja muzike za filmove („Zoran“, „Uplvelling“), pozorište („Il solito viaggio“), TV („Hundred to Go “ na Ski/Fok), reklame ( Volksvagen ) , balet, Don Antonio se vratio na scenu i sa trijom The Gracesse vraća u Kragujevac, gde je do sada nastupao dva puta – poslednji put sa legendarnim Denom Stjuartom (Green on Red), a pre toga sa svojim sastavom.

Utorak, 14. mart u 1900
Kontakt galerija SKC
Razgovor o knjizi – Sa poligrafa, Milan Lukić

Lukić u svojim pesničkim tekstovima, pre skaskama ili kažama nego pesmama, suvereno koristi arhaizme, provincijalizme, makaronizme, anglizme, germanizme, originalne lekseme na stranim jezicima, šatrovačke izraze, razne vrste slenga… da bi stvorio u čitaočevoj svesti što uverljiviju sliku pesničkog doživljaja. Pri tom, on ne beži od narativnosti niti, u vezi s tim, od instrumentalizacije toka svesti.
U Lukićevim pesmama izmešani su sjaj i beda sveta i sve se vrti u tom prikazaniju kičerskog kovitlaca. Najekstremnije vrednosti egzistiraju jedna pored druge u sumanutom haosu. Njegov lirski subjekt se tom karnevalskom kolovratu čas veselo podsmeva, a čas zgađeno i sa prezirom okreće glavu od njega. Lukićeve pesničke slike su plodovi razuzdane mašte, ali i veristički zapisi iz svakodnevice koji ponekad podsete na davno prošla vremena proze crnog talasa. One znaju da budu drastično suprotstavljene jedna drugoj. Na primer, knjiga Sa poligrafa počinje idiličnom, poetičnom ali, u stvari, humornom i ironičnom slikom u kojoj lirski subjekt gotovo leprša u pubertetskoj imaginarnoj ljubavi sa Monikom Beluči na baruštini kraj Lešnice („o pecanju sa moniccom belucci na azemovoj bari”); njoj je suprotstavljena raskalašna, delimično pornografska, hedonistička pesma „o ljubavi seksu i recitovanju u antwerpenu”, situirana u jednu od najvećih belosvetskih luka. Toj pesmi kao potpuni opozit može stajati i „iskrena pesma deklamovana za rođendan u kafani”, groteska čija tema je seksualnost među stogodišnjacima.
Milan Lukić (1963, Bajina Bašta) diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. Piše poeziju, prozu i kritiku, a bavi(o) se i pozorištem i folklorom. Objavio je tri zbirke pesama, Telo (1994) i Body & Copper (2013), i Antologiju narodnih pesama o Marku Kraljeviću (1996), sa Ivanom Zlatkovićem. Pesme su mu prevođene i nagrađivane. Stanuje u Beogradu. Misli na Sumatru. Živi u prošlosti. Umreće u Andaluziji, u jesen 2062.

Sreda, 15. mart u 1800
Kontakt galerija SKC
Predavanje – Franklin u Parizu, Šatobrijan u Veroni –
Klasična diplomatija i rađanje modernog sveta, dr Duško Lopandić

U okviru Meseca Frankofonije, dr Duško Lopandić, bivši ambasador Republike Srbije pri Evropskoj uniji i u Portugaliji, univerzitetski profesor i pisac, održaće u SKC-u u Kragujevcu sledeće predavanje:

Franklin u Parizu, Šatobrijan u Veroni – klasična diplomatija i počeci modernog sveta.
Uvodna reč i moderator: dr Katarina Melić, univerzitetski profesor, Katedra za romanistiku, Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac

Organizatori: Katedra za romanistiku, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, SKC Kragujevac

VIII festival amaterskih pozorišta Kulisa
Ljuljaj me nežno!
16 – 19. mart, Sala PMF-a i Kontakt galerija SKC

Festival amaterskih pozorišta Kulisa, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac, ove godine održava se pod sloganom LjULjAJ ME NEŽNO!. Kao i uvek do sada, i osmo izdanje ovog festivala publici predstavlja ostvarenja najnovije amaterske i akademske pozorišne produkcije Srbije i regiona. U takmičarskom delu programa naći će se šest predstava, a kao i prethodnih godina, odluku o predstavama u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.

Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.
Stručni žiri ove godine čine: Sanja Matejić, glumica Knjaževsko-srpskog teatra, Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja, i Milan Kolak, pozorišni i filmski glumac.
Žiri učesnika čine predstavnici ansambala učesnika festivala.

Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a. Akademsko pozorište SKC Kragujevac, kao domaćin festivala, revijalno će izvesti svoju predstavu Autobus S, u čast nagrađenih.

Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.
U muzičkom programu festivala predstavljamo lokalnu di-džej scenu – Shoomadisco i Nezoob.

Program VIII Kulise

Četvrtak, 16. mart
18:00 Tribina Zakulisni razgovori
21:00 Srpska drama – Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić”, Grabovac

Petak, 17. mart
18:00 Crvena, seks i posledice – Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša”, Jaša Tomić
21:00 Ručni rad ili tajna jednog pisma – Glumački atelje Doma kulture Čačak
22:00 Muzički program – DJ Shoomadisco

Subota, 18. mart
18:00 2:14 – Dramski studio mladih, Gradskog pozorišta Bečej
21:00 Kući – Akademsko pozorište SKC Niš
22:00 Muzički program – DJ Nezoob

Nedelja, 19. mart
18:00 San letnje noći – Pozorište „Milivoje Živanović” Centar za kulturu Požarevac
21:00 Autobus S – Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts