KBC: Mila Turajlic • o strahu • Debisi • martovske izlozbe

Dvorana Kulturnog centra
13 – 22. marta 2023.

Projekcija dokumentarnog diptiha „Nesvrstani” i „Filmske gerile” Mile Turajlić i razgovori sa autorkom u Dvorani Kulturnog centra Beograda

Dokumentarni diptih „Non-Aligned & Ciné-guerrillas” (Nesvrstani i Filmske gerile) autorke Mile Turajlić biće prikazan od ponedeljka, 13. do srede 22. marta u 18.00 i u 20.30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U prvoj nedelji prikazivanja (od 13. do 17. marta) između projekcija biće održani i razgovori sa autorkom.
 

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
13–18. marta 2023.
Nedelja svesti o mozgu 2023.
STRAH – pokretačka sila u prirodi

U modernom svetu se o strahu govori isključivo u negativnom kontekstu, ali da li je strah uvek loš? Kroz multidisciplinarni pristup (izložbu u Galeriji nauke i tehnike SANU, predavanja u galeriji ARTGET i obilazak Farmaceutskog fakulteta) pokušaćemo da razumemo koncept straha: evoluciju straha, anatomiju straha, strah kod životinja, PTSP, epigenetiku, filozofski i kulturološki aspekt straha kao i lečenje i psihoterapiju.

Galerija ARTGET, Trg Republike 5/1
Ponedeljak, 13. mart od 20.00

Koncert flautistkinje Jelene Jakovljević i pijaniste Stevana Spalevića

Na programu koncerta flautistkinje Jelene Jakovljević i pijaniste Stevana Spalevića su dela Johana Sebastijana Baha i Kloda Debisija, među kojima i verovatno Debisijevo najpoznatije delo koje neki smatraju početkom moderne muzike — Prelid za popodne jednog fauna.

Otvaranja tri martovske izložbe Kulturnog centra Beograda
Četvrtak, 16. mart od 19 sati
Izložbe su otvorene do 22. aprila, radnim danima i subotom 12-20h

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Omnibus: Izolacija • Snežana Nena Skoko, Ivana Ivković, Ivana Popov
Tri umetnice povezuje promišljanje i proživljavanje vremena karantina tokom pandemije COVID-19 kroz materijalizovanu, medijski artikulisanu reakciju na prostore koji ih okružuju, dok izolacija sa kojom su se suočile predstavlja i jednu od centralnih tema.

Galerija Artget, Trg republike 5/I
Dokumentarno kao iluzija • Sonja Leboš, Nikola Gajić
Umetnički direktor Galerije Artget za 2023. godinu je Srđan Veljović
Serija fotografija Sonje Beloš i Nikole Gajića govori o iskustvu provođenja vremena tokom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju: bezbrižna grupa mladih u najvećoj meri slobodno oblikuje svoju svakodnevicu. Međutim, dokumentarno je tek iluzija.

Galerija Podroom,Trg republike 5/-1
Timescape – Vremenski pejzaž • Neli Ružić
Biografija Neli Ružić značajno oblikuje njen umetnički rad, pa je i na predstojećoj izložbi, u nizu javnih prostora na otvorenom i zatvorenom u Zagrebu i Beogradu, predstavila seriju koja se bavi odnosom prema prostoru i vremenu.

Izvor: KBC

Related posts