Otvaranje izložbe „Predgrađa“ Mirona Mutaovića u KvArt BW

POSEBNO NAM JE ZADOVOLJSTVO DA VAS POZOVEMO DA U ČETVRTAK 09. MARTA U 19:00 ČASOVA U IZLAGAČKOM PROSTORU KVART BW, TC GALERIJA, ULAZ 1, II SPRAT, PRISUSTVUJETE SVEČANOM OTVARANJU IZLOŽBE SLIKA “PREDGRAĐA“ MIRONA MUTAOVIĆA.

       Izložba „Predgrađa“ Mirona Mutaovića u KvArt BW

Izložba „Predgrađa“ umetnika Mirona Mutaovića biće otvorena u četvrtak 09. marta sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Miron Mutaović je profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta umetnosti u Nišu, a ovo je njegova 24. samostalna izložba.Umetnik je publici poznat po svojim portretima, kojima teži da postigne alegoriju određenog psihološkog stanja, pre nego reprezentaciju ličnosti. Njegovi radoviiskaz su poniranja u nesvesno i predstavljanja informacija koje su tamo pronađene.

Beogradska publika će u četvrtak imati priliku da vidi pojedinačne figurativne, grupne i žanr-scene malih i srednjih formata. Ljudske figure, prikazi pejzaža, arhitektonskih celina na Mutaovićevim radovima sličniji su obrisima i senkama dalekih i nejasnih formi nego realističnim predstavama. „Čitaocu Mironovog rada namenjena je celina, od ispale stranice iz knjige kao osnove, do obrisasavremene unutrašnje arhitekture zdanja u kojima snažna muževna tela demonstriraju pokazne vežbe.Prikazi Beogradskog Kalemegdana, toplica, ugodnih termalnih banja, popularnih odmarališta, koje sulečile dušu i telo naših učiteljica, činovnika, poštara… požuteli plakati, razglednice i lične fotografije,pronašli su svoj novi život na umetnikovim zabeleškama“.Nataša Janković, istoričar umetnosti

Umetnik transponuje ono što je emocionalno, iskustveno i ljudsko –kroz naslućivanje sadržaja, ali i značenja predstava, posmatrač se susreće sa sopstvenim promišljanjima o istoriji, svakodnevici, slobodi.

Miron Mutaović (rođen 1973.) diplomirao je 1997. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića, dok je 1999. godine magistrirao na istom fakultetu. Izlagačku aktivnost započinje 1995. godine. Jedan je od osnivača umetničke grupe KEROZIN, poznate po radu u Muzeju avijacije i po zapaženim izložbama. Od 1999.godine je član ULUS-a. Priredio je 23 samostalne i učestvovao na više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a od 2005. godine radi kao profesor na Fakultetu Umetnosti Univerziteta u Nišu.

Izložbu “Predgrađa”organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 22. marta 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izvor: Štab

Related posts