„Nowhere near“ izložba fotografija Luke Milanovića

“Nowhere near” izložba fotografija Luke Milanovića

Otvaranje izložbe četvrtak 9. mart, 19h

Diplomska i prva samostalna izložba fotografija Luke Milanovića koju kustosira Bojana Jovanović (1999. apsolvent Fakulteta za medije i komunikacije na smeru digitalne umetnosti), pod nazivom “Nowhere near” biće otvorena 9. marta u 19h u galeriji Kula u Cetinjskoj 15. Publika će imati priliku da vidi šesnaest digitalnih printova analognih fotografija na dva sprata galerije.

Izložba je otvorena do 16. marta.

Radno vreme galerije je svaki dan, osim ponedeljka od 16 do 20h.

Milanovićev opus mahom se sastoji od prikaza predela bez ljudi, a iako se pokoja ljudska figura uhvati ona je naizgled sekundarna u odnosu na ambijent koji je okružujuj te deluje kao da je podređena prirodi i reprezentacija “malog i nebitnog”čoveka. Međutim, ove fotografije nemaju za cilj da edukuju niti podsećaju na ekološke katastrofe koje je ljudska vrsta izazvala već da prikazano mesto odvoje od svakog nametnutog narativa i prikažu ga samog za sebe u jednom prostornom i vremenskom vakumu bez da od njega stvore utopiju. Ljudsko prisustvo oseća se na fotografijama bilo to kroz srušene i napuštene kuće u daljini ili utabani putu koji vodi do prostranstva.Sve nagoveštava da je čovek nekada ovde boravio. Luka uspeva da napravi fotografije ovih mesta tako da čak i sopstveno prisustvo gotovo briše. Ove fotografije sablasno su tihe i nepodnošljivo introspektivne što im daje jednu jezivu atmosferu u kojoj se očekuje ono najgore (šta god to bilo za pojedinca). Mirni predeli kriju mračnu istinu, a melanholična atmosfera, tmurno nebo, blještavo maglovito svetlo, isprepletane mršave i ledene grane kontrolisane vetrom čiji šum je večno zarobljen u izabranom kadru i podseća da smo sami na ovom svetu što nipošto ne mora da bude negatvan osećaj. One nisu pesimistične, več izuzetno somnabulne, mistične i simbolističke što ih čini interpretativnim na osnovu sentimenta onoga ko ih u datom momentu posmatra.

Prostori na fotografijama mogu bilo gde, mogu postojati ili biti plod mašte, možda su obrisi nekog davnog sećanja na prizor iz sna ili pak delić predela koji uhvatimo okom dok se brzo vozimo kroz neki krajolik na periferiji. Oni mogu biti svačiji i ničiji, svuda i nigde, ovde i sada ili nigde i nikada. Luka Milanović uspeva da zabeleži atmosferu, osećaj i pulsirajuću tenziju kojom odišu ova mesta. Predeli na Lukinim fotografijama napuštaju domen svih klasifikacija i kreiraju sosptveni prostor egzistencije i postaju reperzent prostora u našoj glavi koji nema ograničenja. Puni haosa i neočekivanih obrta koji su u potpunosti u kontroli naše imaginacije ali i realni prostori o kojima ne znamo ništa i ništa nas za njih ne vezuje, te smo tako oslobođeni svih već poznatih narativa što izaziva potpunu nepredvidivost i slobodu uma. Ostavljeni smo u međuprostoru, ni blizu ni daleko, nowhere near.

Luka Milanović rođen je u Valjevu, 1999. godine. Fotografijom se aktivno bavi od srednje škole, a do sada je učestvovao na dve grupne izložbe. Student je digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije na kojem je trenutno apsolvent kod Aleksandrije Ajduković. Luka koristi analognu tehniku za većinu svojih ličnih projekata. Za ovu seriju fotografija u Kuli koristio je analogni fotoaparat srednjeg formata – Mamiya RB67 uz crnobeli negativ film.

Podrška Art hubu Kula i izložbenom programu Raiffeisen Banka Srbije i Hooloovo.

www.kula.org.rs

https://www.facebook.com/kulacetinjska

https://www.instagram.com/kula_cetinjska/

Related posts