Objavljen program 8. Festivala amaterskih pozorišta Kulisa

VIII FESTIVAL AMATERSKIH POZORIŠTA KULISA, SKC Kragujevac
16 – 19. mart, Sala PMF i Kontakt galerija SKC
Festival amaterskih pozorišta Kulisa, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac, ove godine održava se pod sloganom LjULjAJ ME NEŽNO!. Kao i uvek do sada, i osmo izdanje ovog festivala publici predstavlja ostvarenja najnovije amaterske i akademske pozorišne produkcije Srbije i regiona. U takmičarskom delu programa naći će se šest predstava, a kao i prethodnih godina, odluku o predstavama u takmičarskoj selekciji doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj.
REČ SELEKTORA
„… Režija je strategija izbora.” (Rečnik profesije, Boro Drašković)
Savetu Festivala za učešće u takmičarskom programu VIII KULISE predlažem sledeće predstave:
RUČNI RAD
Žan Klod Dano, Glumački atelje Doma kulture Čačak
reditelji Dušan Vukašinović i Jovana Mišković
CRVENA, SEKS I POSLEDICE
Minja Bogavac, Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša”, Jaša Tomić
reditelj Radovan Zubac
SAN LETNjE NOĆI
Viljem Šekspir, Pozorište „Milivoje Živanović” Centar za kulturu Požarevac
reditelj Dejan Cicmilović
KUĆI
Ljudmila Razumovska, Akademsko pozorište SKC Niš
reditelj David Alić
2:14
David Pake, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej
reditelj Igor Pavlović
SRPSKA DRAMA
Siniša Kovačević, Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić”, Grabovac
reditelj Milan Milošević Šika

Odabrane predstave za program VIII KULISE različite su u žanru i stilu, načinu na koji se bave izabranim temama. Glumci i reditelji sopstvenom autorskom poetikom i doživljajem sveta problematizuju društvenu stvarnost i postavljaju i te kako ozbiljna pitanja.
Teme interesovanja u predstavi „Ručni rad” su problemi u muško-ženskim odnosima, položaj žene kao žrtve, bračne muke i nasilje nad ženama…
Ovu crnohumornu Danoovu feminističku farsu iz sedamdesetih, o ženskoj osveti muškarcima, reditelji studiozno i precizno oblikuju u posvećenom radu sa mladim glumicama početnicama. Sa idejom da ljudi imaju pravo na ljubav i slobodu.
U „Crvenoj, seksu i posledicama”, pored brojnih, tema su i različiti oblici mizoginije, ženska prava i rodna ravnopravnost preko teme abortusa i kontracepcije, slobode i statusa žene u patrijarhalnom društvu…
Na tragu evropskih tendencija tzv. „novog brutalizma”, reditelj Radovan Zubac minimalističkim sredstvima, dosledno, u svim segmentima predstave, postavlja pitanje ženskog samopouzdanja i želje za stvaranjem porodice u današnjem društvu.
Predstava „Kući” bavi se sudbinom dece bez roditelja odbeglih iz domova za nezbrinutu decu u nemoralni svet surovosti i njihovim nesnalaženjem u njemu…
Reditelj David Alić uspešno koristi topografiju scene Akademskog pozorišta i pravi azil u kome njegovi žitelji čeznu za ljubavlju i maštaju o porodici. Mladi glumci, naturalističkim sredstvima dočaravaju svet u kome vlada nasilje, strah, bolest…
„2:14” govori o nasilju među mladim ljudima nezadovoljnim svojim životom i odrastanjem, sukobom generacija…
Jedan od najzastupljenijih i uspešnijih reditelja na KULISI, Igor Pavlović, svojim prepoznatljivim rediteljskom rukopisom, veštim korišćenjem grupnih scena, znalačkom upotrebom svetla kao bitnog elemenata dramaturgije predstave za akcentovanje i ritmičko smenjivanje sekvenci, i ovog puta sa mladim ansamblom bečejskog pozorišta pravi uzbudljivu predstavu.
Ljubav kao jedna od najdubljih ljudskih potreba prisutna je kao tema u „Snu letnje noći”. Najigraniji Šekspirov komad je svojevrsna oda ljubavi i priča o menjanju čoveka ljubavlju i prihvatanju onakvog kakav jeste.
Reditelj Dejan Cicmilović, sa svojim bogatim glumačkim i pedagoškim iskustvom, pažljivo se bavi svakim likom i uspešno realizuje ansambl predstavu raskošnog vizuelnog identiteta.
A u trenutku kada već naveliko odjekuju ratni bubnjevi i padaju granate na prostoru Ukrajine i u drugim delovima sveta, predstava „Srpska drama” bolno opominje i podseća na srpska stradanja u nekoliko ratova kroz sudbinu jedne porodice…
Ona najbolja dokazuje ispravnost reči profesora Bore Draškovića da su reditelj i glumci tim zaverenika okupljeni oko jedne ideje. Tim koji je svojim kvalitetom, talentom uspešno prevazišao mnoge umetničke, a pre svega organizacione prepreke („izmeštanje” iz pozorišta i pronalaženje novog prostora za igru). Predvođeni rediteljem Milanom Miloševićem Šikom i briljantnim Dušanom Jovićem, koji ostvaruje ulogu koja se ređe viđa na amaterskim scenama Srbije, dokazuju da entuzijazam i vera u pozorište uvek pobeđuju. Predstava jezički koherentna, sa adekvatnom muzičkom podlogom.
Odluku o najboljima donosiće dva žirija – Stručni žiri i Žiri učesnika.
Festival će otvoriti tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a. Akademsko pozorište SKC Kragujevac, kao domaćin festivala, revijalno će izvesti svoju predstavu Autobus S, u čast nagrađenih.
Kao prateći sadržaj festivala, na kraju svakog festivalskog dana, nakon završetka druge predstave, biće organizovan Okrugli sto, takođe otvoren za publiku. Razgovor o izvedenim predstavama održavaće se u Kontakt galeriji SKC-a.
U muzičkom programu festivala predstavljamo lokalnu di-džej scenu – Shoomadisco i Nezoob.
Program VIII Kulise
Četvrtak, 16. mart
18:00 Tribina Zakulisni razgovori
21:00 Srpska drama – Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić”, Grabovac
Petak, 17. mart
18:00 Crvena, seks i posledice – Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša”, Jaša Tomić
21:00 Ručni rad ili tajna jednog pisma – Glumački atelje Doma kulture Čačak
22:00 Muzički program – DJ Shoomadisco
Subota, 18. mart
18:00 2:14 – Dramski studio mladih, Gradskog pozorišta Bečej
21:00 Kući – Akademsko pozorište SKC Niš
22:00 Muzički program – DJ Nezoob
Nedelja, 19. mart
18:00 San letnje noći – Pozorište „Milivoje Živanović” Centar za kulturu Požarevac 21:00 Autobus S – Akademsko pozorište SKC Kragujevac

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts