Kula Beograd zasijala u čast Nikole Kopernika

Svemir se ogledao u Savi: Kula Beograd zasijala u čast Nikole Kopernika

Zvezde, komete, asteroidi, planete i druga nebeska tela koja krase nepregledna prostranstva svemira večeras su se, u okviru spektakularne animacije na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, ogledala u Savi, čime je na jedinstven način obeležen veliki jubilej, 550 godina od rođenja Nikole Kopernika, čuvenog poljskog astronoma, čija su naučna saznanja zauvek izmenila svet u kome živimo.

Na osnovu svojih preciznih matematičkih merenja i posmatranja nebeskih tela, Nikola Kopernik je došao do epohalnog saznanja da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca čime je preokrenuo dotad važeći geocentrični sistem po kome se jedina planeta nastanjena ljudima nalazi u centru svemira. Svoja revolucionarna saznanja o heliocentričnom sistemu, prema kojem se u centru svemira nalazi Sunce, objavio je neposredno pred kraj svog života 1543. godine u antologijskom delu „O kruženjima nebeskih sfera“ u 6 knjiga.

Slaveći jedno od najvećih naučnih dostignuća čovečanstva, zahvaljujući kojem je barem delimično shvaćen mehanizam funkcionisanja beskonačne vasione, Belgrade Waterfront je još jednom zadivljujućom projekcijom na Kuli Beograd, novom simbolu naše prestonice, pokazao s koliko pažnje pristupa oživljavanju sećanja na velikane koji su svojim otkrićima utemeljili osnove moderne nauke.

Snimak projekcije možete pogledati i na našoj Instagram stranici.

Related posts