Liza O’Nil objavila album „All Of This Is Chance“

All Of This Is Chance – najnoviji album irske folk kantautorke Lise O’Neill

Najnoviji album Lize O’Nil (Lisa O’Neill), irske folk kantautorke (Rough Trade Records), prelepo je, rezonantno delo koje nosi eksplicitni naziv „All Of This Is Chance“.

Novom izdanju prethodio je bogat period u karijeri Lize O’ Nil ( Lisa O’ Neill). Stiže on nakon pet nominacija za BBC Folk nagradu. Zatim posle priznanja za „Heard a Long Gone Song“, kao folk album godine medijske kuće The Guardian 2019. godine, (objavljen za River Lea , odeljenje Rough Trade Records, fokusirano na britansku i irsku narodnu muziku). Ne možemo da ne pomenemo sjajan EP Lize na 7 inča „The Wren“ iz 2019. godine, ali i adaptaciju pesme Boba Dilana ‘All the Tired Horses’ za poslednju scenu epske TV drame ‘Peaky Blinders’.

O’ Nil, je jedna od najzanimljivijih tekstopisaca i kompozitorki savremene irske muzike. I pripovedač u pravom smislu te reči. Kroz svih osam pesama na ovom albumu stiče se utisak, dok je pisala, kao da je bila u stalnom stanju čuđenja. To nije samo portret umetnice zaljubljene u prirodu, već i zbunjene jazom između nje i modernog društva koji se stalno širi. O’ Nil peva preko tog jaza, dok istovremeno kopa duboko u zemlju, očiju uprtih u nebo ispunjeno šarenim pticama, a iza njih gleda u atomska sazvežđa svemira, čiji smo fragmenti i mi sami.

Ali svaka priča ima svoj početak i Liza O’ Nil započinje ovu izvanrednu kolekciju pre par godina, kada ju je pozorište The Abbey pozvalo da nastupi u njihovoj istorijskoj adaptaciji tragičnog remek-dela Patrika Kavane ‘Velika glad’ iz 1942. godine, na terenu Irskog muzeja moderne umetnosti u Kilmejnemu (Irish Museum of Modern Art, Kilmainham). Posebno je značajno bilo to što je bio jedan od prvih prodora Irske kulture uživo, dok je umetnost još uvek pokušavala da opstane u eri pandemije. Za Lizu O’ Nil ta situacija imala je još veći značaj. Iskustvo uranjanja u istraživanje izuzetne poeme Kavane od 6.000 reči, bio je deo katalizatora da ovaj novi album otključa zajedničku fascinaciju teme oko prirode i kreativnosti.

U stvari, reči samog Kavane i stihova iz ‘Velike gladi’ otvaraju ovaj album na naslovnoj numeri:

„Glina je reč, a glina je i telo

Gde se kreću skupljači krompira kao mehanizovana strašila, uz padinu brda.” (Clay is the word and clay is the flesh

Where the potato-gatherers like mechanized scare-crows move

Along the side-fall of the hill)

– Tako je moćna i ima toliko paralela sa ovim albumom -, kaže Liza o poemi “Velika glad” – Osećam se kao da je ova poema Kavane bila predviđanje. Osamdeset godina kasnije i pogledajte našu zemlju, naše vrednosti, naš odnos prema prirodi, turizmu.-

– Nisam imala nameru da to uradim, ali svaka pesma kada pročitate tekst ovog albuma odjekuje aspektima “Velike gladi”, što je čudno, ali i za mene je divno otkriće. – nastavlja Liza – Čini se da sam imala slične borbe kao i on, ili razmišljanja, ali sa ženske tačke gledišta, 80 godina kasnije. U velikoj meri se radi o ugnjetavanju duha, ugnjetavanju mašte i kreativnosti unutar ruralnog naroda Irske pod pritiskom katoličke crkve, i njihovom odnosu prema sebi samima i njihovom mestu u priči o prirodi.

Velika grupa cenjenih irskih muzičara prolazi kroz album, uključujući dugogodišnjeg saradnika na basu Džozefa Dojla (Joseph Doyle), gurua iz Zapadnog Kerija koncertine Kormaka Beglija (Cormac Begley), kompozitora i genija filmske muzike Kolma Mek Kon Ajomera (Colm Mac Con Iomaire), Kejt Elis (Kate Ellis ) iz sastava Crash Ensemble, pijaniste Rut O’Mahoni Brejdi (Ruth O’Mahony-Brady), bubnjara Lorkan Birn (Lorcan Byrne), producenta Dejv Odlum (Dave Odlum ) kao i Kolm O’Hara (Colm O’Hara) na trombonu, Brajan Lič (Brian Leach) na čekić cimbalu, Mik Gerati (Mic Geraghty ) na harmonijumu i Dejvid Kolter (David Coulter) na testeri. Lizina mlada nećaka, Sadie-Mae O’Neill, daje dragoceni dodatni glas na Old Note.

Ukupan efekat je kontrolisan, ali i divlji, buran, ali i nežan.

Više o albumu “All This Is Chance”

Na ‘Silver Seed’ metafora je priroda, ptice, pčele, bobice i krv. Pesma ‘Old Note’ isporučuje božansku orkestarsku pratnju tužnoj uspavanki koja istražuje još jednu isprepletenu temu ove zbirke, a to je zid između nas i intuicije sa prirodom koju smo nekada imali. ‘Birdy From Another Realm’ još jedna izvanredna kompozicija. U ovom trenutku je jasno, a to je očigledno već tokom svih pesama koje su prethodile, na njenom petom albumu glas Lize O’Nil je pronašao još veću dubinu i sposobnost otkako smo se poslednji put čuli 2019. godine.

„Odnos između kukavice i pevača u ‘Birdy…’ je metafora za odnos izmedju narcisa i empatije, koji je tako čest u ljudskom svetu“, objašnjava Lisa. „Dramaturg Judžin O’Nil često je komentarisao da oseća da je rođen bez kože, što znači da je verovao da je preosetljiv od rođenja. Sve ovo govori o meni. Ljudi su godinama pisali o ovim stvarima na svoj način. Pretpostavljam da je ovaj album moj pokušaj u tome, i možda svaka kreacija… uvek pokušava da bolje razume ovo iskustvo koje je život.”

Raspoloženje se smiruje na pesmi The Globe, čeznutljivoj viziji spoljašnjeg sveta, nekada plava i zelena mapa na zidu autorkine spavaće sobe. ‘If I Was a Painter’ proizašao je iz napada panike u londonskom metrou i spoznaje da se tehnologija brzo razvija i sve većeg jaza između generacija. ‘Whist, The Wild Workings of the Mind’ napisana je kao odgovor na sliku Frederika Vilijama Bartona “Sastanak na stepenicama kupole,” koji je naručila Nacionalna galerija Irske. Sama slika bila je umetnikov odgovor na srednjovekovnu dansku baladu Hildebrand i Helelil. Pesma, inspirisana pričom o napuštanju i smrti, dobro se uklapa u tematski okvir albuma.

To je ponekad dramatičan album koji se obraća čudu, plaši se potiskivanja duha i odvajanju od zemlje. Za zatvaranje mu je bio potreban nežan dodir. Goodnight World je uspavanka, uprošćena kao da se peva detetu, uprkos svom mraku (Svi koje volim leže večeras pod tobom/Everyone I love lies under you tonight).

Omot ovog albuma odražava nasumično čudo univerzuma – pod punim mesecom, pas je kinuo na seme maslačka, i kako pevačica kaže – all this is chance!

Izvor: Lampshade Media

Related posts