Otvorena izložba „Kolekcija kao ogledalo“

 U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, svečano je otvorena izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske”, koja je izvala veliku pažnju publike. Ova izložba na reprezentativan način predstavlja razvoj srpske likovne umetnosti, njene uzore i domete od poslednjih decenija 19. veka pa sve do sredine 20. Ovim programom Grad Čačak je istovremeno najavio i započeo raznovrsne aktivnosti u okviru projekta prve Nacionalne prestonice kulture 2023 – Čačanska Rodna. Izložba će trajati do 22. marta 2023. godine. 

Na svečanom otvaranju, brojnim posetiocima su se obratili Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i autorka izložbe, dok je izložbu svečano otvorio Milun Todorović, gradonačelnik Grada Čačka.

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, Branko Ćalović, u uvodnom izlaganju istakao je višestruki značaj ovog događaja.  

-Prvi značaj je da otvaramo izložbu reprezentativnih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, koja u svom fondu čuva stvaralaštvo nekih od najznačajnijih umetnika nacionalne istorije umetnosti i kulture. Drugi je da Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ ulazi u godinu kada obeležava značajan jubilej – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, rodonačelnice srpske moderne, umetnice koja je promenila tok srpskog slikarstva i koja se nalazi upravo na početku kolone najzaslužnijih za uvođenje nacionalne umetnosti u evropske tokove. I treće, publici trenutno najznačajnije, jeste da ovom izložbom Galerija i Grad Čačak počinju sa programima projekta „Čačak, Prestonica kulture Srbije 2023. godine“ čije je svečano otvaranje zakazano za 21.mart.

On je ovom prilikom zaključio da Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ ovakvom izložbom, koja impozantnim brojem dela reflektuje izuzetno bogatstvo nacionalne kulture, na prvom mestu ostvaruje onu obrazovnu ulogu umetnosti za koju se zalagala Nadežda Petrović, kada je pisala da „umetnik mora biti učitelj ne samo svog nego svih vremena, i ne samo svog naroda, nego svih naroda.“  Branko Ćalović se u ime Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ i poklonika umetnosti iz Čačka zahvalio na izuzetnoj saradnji kolegama iz Galerije Matice srpske i zajedničkoj želji da se ovako važna dela vide i u drugim sredinama.

Autorka izložbe „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ i upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski u svom obraćanju rekla je da je ova izložba nastala još 2020. godine na poziv Nacionale galerije u Ljubljani, sa idejom da se slovenačkoj publici pokaže jedan deo srpske umetnosti epohe modernizma i da se tamnošnjoj publici predstavi institucija Galerije Matice srpske. Zatim je izložba gostovala u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Beogradu, a potom i u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, a do sada ju je videlo 60 hiljada posetilaca. 

-Mi smo ovom izložbom želeli da pokažemo da je svaka kolekcija zapravo ogledalo ustanove i nacionalne umetnosti i da je način na koji se mi odnosimo prema tim umetnicima iz prošlosti primer kako ustanove kulture treba da neguju, čuvaju, ali i popularišu umetnost, za neke buduće generacije. Ono što želimo ovom izložbom jeste da ona bude ogledalo sadašnjeg  vremena i da svako ko stane ispred nekog od ovih 80 odabranih dela, u nekom od dela pronađe sebe, pronađe svoj odraz u savremenom trenutku, u svom životu, jer je ovo jedna od onih izložbi gde je svako delo izložba za sebe – izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski i poželela svim Čačanima da uživaju u novim delima, nacionalnoj umetnosti i da budu spremni da budu prva i najbolja nacionalna predstavnica kulture.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović svečano je otvorio izložbu izrazivši zadovoljstvo što je uvodni program Nacionalne prestonice kulture 2023. baš u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ odnosno u ,,njenom domu sa njenim savremenicima koji su obeležili jednu epohu“. Gradonačelnik je dodao i da je važno da se pored materijalnih projekata, koji će ostati Gradu i nakon završetka Nacionalne prestonice kulture, neguju i baštine i nematerijalna dobra, novi sadržaji i kretivnost koji Čačak već odavno pozicioniraju na ozbiljno mesto u kulturi regiona.

Izložbu čine dela najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i mnogih drugih. Kroz dela 38 najistaknutijih i najznačajnijih umetnika srpske likovne scene na izložbi je prikazan put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja 20. veka. Ova izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera.

Izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Čačak u saradnji sa Galerijom Matice srpske.

Izvor: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak

Related posts