Otvara se izložba „I bi svetlost“ Dragane Guteše

Izložba „I bi svetlost“ umetnice Dragane Guteše biće otvorena u utorak 7. februara sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Izloženi radovi predstavljaju iskaz specifičnog umetničkog temperamenta Dragane Guteše. Slike rađene tehnikom ulja na platnu, sa dodatkom srebrnih i zlatnih listića, evociraju nežnost, sentimentalnost i ljupkost. Umetnica prikazuje motive iz prirode, međutim, ne potpuno realistično – nežnim bojama, obogaćenim zlatom i srebrom, Guteša daje ovim slikama osećaj idealističnog, neuhvatljivog i duhovnog. Istoričarka umetnosti Ana Šćepanović u stvaralaštvu umetnice uočava uticaje srednjeg veka, Vizantije i Dalekog istoka. „Iz istočnjačke umetnosti preuzeta je preciznost u konstruisanju crteža, nenametljiva ali majstorski vođena linija, čistoća izraza i jednostavnost, dok se Vizantija nalazi u primeru duhovnosti, topline i dopadljivosti  boja preuzetih iz srednjovekovnih fresaka.“ Prilikom stvaranja, Guteša naročitu pažnju posvećuje svetlosti. „Način na koji zlatni i srebrni list apsorbuju i reflektuju svetlost je želja da se dočara promenjljivost i neponovljivost trenutka, topli sjaj prostora u kome se nalazimo i promene koje se stvaraju pri pokretu ili promeni svetlosti. Prikupljanje i isijavanje u isto vreme. Rad sa zlatnim listićima stvara osećaj radosti, ljubavi i čistoće duha, dok je srebro hladno ali prefinjeno, poput mesečeve svetlosti“, zaključuje Ana Šćepanović u tekstu kataloga izložbe.

Dragana Guteša rođena je u Beogradu 1970. godine. Fakultet likovnih umetnosti je završila 1997. godine u klasi profesora Radomira Reljića. Magistrirala je u klasi istog profesora 1999. godine. Dobitnik je I nagrade za slikarstvo Petar Lubarda 1996. godine i za najbolji crtež Fakulteta likovnih umetnosti.Član je ULUS-a i izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

Izložbu „I bisvetlost“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 20. februara 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

I BI SVETLOST

“Sliku ne možemo da razumemo, možemo da je doživimo i primimo”

                                                                                  Andrej Tarkovski

Umetnički svet Dragane Guteše je svet lepote u motivima prirode koja nas okružuje. Priroda u čitavoj svojoj nepredvidivosti, mističnosti i lepoti je nepresušan izvor inspiracije za slikarku. Izabrani motivi pejzaža, reka, planina, drveća i lasta, motivi vazduha i vode pogoduju senzibilitetu autorke.

Samo naizgled nespojivi uzori koje gaji su s lakoćom spojeni i jasno uočljivi, ali istovremeno i nenametljivi. Kroz čitavo stvaralaštvo Dragane Guteše provlači se uticaj srednjega veka, Vizantije i Dalekog istoka. Iz istočnjačke umetnosti preuzeta je preciznost u konstruisanju crteža, nenametljiva ali majstorski vođena linija, čistoća izraza i jednostavnost, dok se Vizantija nalazi u primeru duhovnosti, topline i dopadljivosti boja preuzetih iz srednjovekovnih fresaka. 

Slikarka na gotovo svim platnima teži da prikaže i materijalizuje teško uhvatljive impulse prirode otelotvorene kroz vazduh, vodu i svetlost.

Reke, srebrne i zlatne, su zaseban motiv, simbol duhovno imaginarne atmosfere jednog segmenta vasione. One nisu klasičan oblik pejzaža, već apstraktna linija, obrisi duhovnog sveta gde vidljivo svedoči nevidljivom. Mir i svetlost, sećanje na izgubljeni raj. Laste su radost, sloboda, let i kretanje. Lakoća postojanja, harmonija življenja i nostalgije.

Dragana Guteša se se koleba između velikog formata svojih poliptiha i malih, gotovo minijaturnih formi, kao dva potpuno različita pristupa jednoj temi, gde nam intimističkim postupkom prenosi raskoš i tananost svog unutrašnjeg doživljaja sveta.

Slike rađene u tehnici ulja na platnu sa apliciranim zlatnim i srebrnim listićima, minuciozne i uravnotežene kompozicije realizuju se dugo i promišljeno nezavisno ali i u serijama. Sjaj i odsjaj svetlosti su naročita tema koju Dragana Guteša obrađuje. Način na koji zlatni i srebrni list apsorbuju i reflektuju svetlost je želja da se dočara promenjljivost i neponovljivost trenutka, topli sjaj prostora u kome se nalazimo i promene koje se stvaraju pri pokretu ili promeni svetlosti.  Prikupljanje i isijavanje u isto vreme.  Rad sa zlatnim listićima stvara osećaj radosti, ljubavi i čistoće duha, dok je srebro hladno ali prefinjeno, poput mesečeve svetlosti. Koristiti zajedno toplo i hladno u pravoj meri i balansu pravi je izazov.

Autorka u svom radu nastoji da osećanje unutrašnjeg mira prenese na posmatrača. Da u harmoniji prikaže ritmove života i vibracije duha. Svetlucave, iskričave slike koje vibriraju i podrhtavaju su prikaz nekog drugog sveta, magije netelesnog, misli i osećanja. Ovo je intiman put u slikarkine skrivene daljine spoznaje i nostalgije.

Ana Šćepanović, istoričar umetnosti

Izvor: ŠTAB

Related posts