Beggars group noviteti

Strong Remixes – Romy & I.JORDAN & Pretty Girl
(Young)

Prošlogodišnji singl Romy ‘Strong’, nesumnjivo je jedan od najvećih himni 2022. godine.
To je i posljednja u nizu saradnji s britanskim producentom Fred again.., kojoj su prethodili singl ‘Lights Out’, (nastao i u saradnji s DJ-kom HAAi), a zatim i debitantski solo singl ‘Lifetime’. Singl ‘Strong’ predstavljen je publici u leto 2022. godine kako nizom klupskih i festivalskih DJ nastupa same Romy, tako i hvaljenim i veoma popraćenim nastupom Freda u klubu Boiler Roomu, a godinu su zaokružili zajedno na pozornici,i izvodili pesmu uživo tokom niza Fredovih rasprodanih nastupa u Amsterdamu i Londonu.

Taj moment uneli su u verziju ‘Strong’ za 2023. godinu, i koja se, uzgred budi rečeno, još uvjek nalazi na mnogim svetskim playlistama digitalnih platformi. Sada se fokus čvrsto vraća na plesni podijum sa remiksevima dva najuzbudljivija imena globalne elektronske muzike: Pretty Girl iz Melbournea i I. JORDAN iz Velike Britanije. Romy je svoj vlastiti zvuk opisala kao „emotivnu muziku za ples“, a ova remiks izdanja nesumnjivo odgovaraju tom opisu.

Romy je ušla u eru pripovedanja, dajući glas LGBTQIA+ zajednici svojim pričama i neponovljivim svilenim glasom, a u saradnji sa Pretty Girl i I. JORDAN, njena pesma dobila je energične, euforične i feel-good momente.

Facebook / Instagram / TicToc / Twitter

LANKUM – foto Sorcha Frances Ryder
Go Dig My Grave – LANKUM
(Rough Trade Records)

Lankum, irski kvartet iz Dublina poznat po svojoj ambijentalnoj folk muzici, singlom ‘Go Dig My Grave’ najavio je novi album „False Lankum“ koji će 24.marta objaviti Rough Trade Records.

Pesmu ‘Go Dig My Grave’ otkrila je pevačica benda Radie Peat, a ovu konkretnu verziju naučila je sa albuma Jean Ritchie „Jean Ritchie and Doc Watson at Folk City“ iz 1963. godine . Inače „Go Dig My Grave“ je deo porodice pesama koje se uglavnom sastoje od onoga što je poznato kao „lebdeći stihovi“, izvorno sastavljeni kao strofe različitih balada, od kojih neke datiraju čak iz 17. stoljeća.

“’Naša interpretacija tradicionalne pesme ‘Go Dig My Grave’ usredsredjena je na emociju tuge – sveprožimajuću, nepodnošljivu i apsolutnu”, objašnjavaju članovi Lankuma, “Visceralna fizička reakcija na nešto što su telo i um gotovo nesposobni da obrade. Drugi deo pesme inspirisan je irskom tradicijom keening-a (od irskog caoinead) – tradicionalnog oblika naricanja za preminulima. Neki smatraju da ono otvara ‘opasne kanale komunikacije s mrtvima’, a od 17. veka ova praksa je bila pod oštrim osudama Katoličke crkve u Irskoj.”

Najavljeni album „False Lankum“ prati njihov revolucionarni materijal „The Livelong Day“ iz 2019. godine, koji je otvorio put komercijalnom uspehu i hvali kritike, donevši im te godine nagradu RTE Choice Music Prize (irski ekvivalent Grammy-ja za album godine) i 8. mesto na listi najboljih albuma godine radio stanice NPR.

Web Site / Facebook / Instagram / YouTube / Twitter

Lankum – Go Dig Your Grave

Echo, Lucinda Chua – foto Milo Van Giap
Echo – Lucinda Chua
(4 AD)
Lucinda Chua, kantautorka i producentkinja iz Londona malajsko kineskih korena, na muzičku scenu je izronila 2019. godine objavom EP-a „Antidotes 1“ i upoznala svet svojim očaravajućim pesmama, duboko ličnim porukama, umotanim u meki zagrljaj downtempa i trip-hopa. Dve godine kasnije, potpisala je ugovor sa diskografskom kućom 4AD i objavila nastavak, EP „Antidotes 2“.

Sada, singlom ‘Echo’ najavljuje svoj album prvenac „YIAN“ koji očekujemo 24.marta via 4AD.

Pop pesma o traumi predaka, ‘Echo’ je putovanje antijunaka, koji hoda linijom između poštovanja prema prošlosti i slobode da se stvori nova budućnost, a upravo ona izdvaja Lucindu kao jedinstveni glas u alternativnoj muzici. Chua svojim unikatno intimnim, a ipak nezemaljskim zvukom iznosi pesmu koju je sama producirala i osmislila, spajajući odjekujuće senzualne harmonije i delikatan, dušom prožet zvuk klavira.

Pesmu prati video za koji je snagu udružila s rediteljkom Jade Ang Jackman. Kratki film dirljiv je i inovativan omaž kineskom plesu i borilačkim veštinama; unutrašnje putovanje kroz promenljiva godišnja doba emocionalnog vremena.

You Tube/ Facebook / Instagram / Twitter

Echo – Lucinda Chua

Foto Ewan Spenser

‘Force 10 From Navarone’ – Sleaford Mods feat. Florence Shaw
(Rough Trade Records) // zvanična objava 08.02.

Nakon nedavno objavljenog naslovnog singla istoimenog nadolazećeg albuma „UK GRIM“, omiljeni dvojac iz Nottinghama Sleaford Mods, 8. februara predstaviće pesmu ‘Force 10 From Navarone’, u saradnji sa pevačicom londonskog benda Dry Cleaning – Florence Shaw.

O vokalnoj gošći Jason Williamson kaže: “Jednostavno je dopadljiva, prilično mračna i stvarno zanimljiva osoba. Malo sam je upoznao tokom snimanja i totalno sam zadivljen kako stvara ne-pejzaž; prazan portret o čemu god da govori. Ne morate ni znati o čemu priča, što je sjajno i sa čime se poistovećujem.“

Podstaknuta gorućim elektronskim impulsima koje je majstorski napravio Andrew Fearn, pesma razigrano prepliće glasove Shaw i Williamsona kako bi njihove reči imale zaista razoran učinak. Preteća, ali šarmantna, ‘Force Ten From Navarone’ čarolija je za moderno postojanje zapečaćena u srcu pulsirajućeg, minimalističkog zvuka.

Izvor: Lampshade Media

Related posts