Otvaranje izložbe slika „Horizonti“ Marije Šavije u KvArt BW

POSEBNO NAM JE ZADOVOLJSTVO DA VAS POZOVEMO DA U SREDU 25.01. U 19:00 ČASOVA U GALERIJI KVART BW, BULEVAR VUDROA VILSONA 12, TC GALERIJA, ULAZ 1, II SPRAT, PRISUSTVUJETE SVEČANOM OTVARANJU IZLOŽBE „HORIZONTI“ SLIKARKE MARIJE ŠAVIJE.

              Izložba „Horizonti“ Marije Šavije u KvArt BW

Izložba slika „Horizonti“umetnice Marije Šavije biće otvorena u sredu, 25. januara  sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija, Bulevar Vudroa Vilsona 12.

Posetioci izložbe imaće priliku da vide umetničke radove beogradske umetnice Marije Šavije nastale u poslednjih godinu dana. Apstraktni, blago asocijativni motivi njenih radova, nežnog i toplog kolorita, predstavljaju svedočanstvo umetničke slobode i samog bića. Izložene slike slave autonomiju slikarskog postupka, stečenu tokom 20. veka, dok istovremeno komuniciraju sa posmatračem na emocionalnoj, duhovnoj dužini. Aleksandra Kučeković u radovima Marije Šavije uočava nasleđe Rotkovog pristupa: „Horizontalna linija u vertikalnom univerzumu je harmonija, ali i ograničenje između suprotnosti toplo/hladno, uzbuđeno/mirno, daleko/blisko, odsutno/prisutno – čije je mirenje moguće jedino afekcijom, “uosećavanjem”. Marija Šavija otvoreno, bez skrivanja i odmaka uvodi posmatrača u ovaj proces koji je za nju permanentan, fluidan i koji stalno nagoveštava nove rezultate.“ Međutim, u tom procesu nema definitivnih i konačnih odgovora, pa se posmatrač može naći i uživati u čarima skrivenog, katkad mističnog. „Naziv serije Horizonti otvara niz asocijativnih potencijala i pitanja kakvu zagonetku kriju horizonti umetničkog duha, šta se iza njih može otkriti ako se ikada dospe u tačku gde oni nisu u stalnom uzmicanju i nedogledu“, zaključuje Aleksandra Kučeković.

Marija Šavija rođena je 1975. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku 2003, i magistritrala na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2006. godine. Član je Umetničkog saveta ULUS-a. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu. Pored umetničkog staža ima i dvadeset godina iskustva u pedagoškom radu, a takođe je imala različite angažmane kao scenograf na filmu i pozorištu.

Izložbu „Horizonti“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 05. februara 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Marija Šavija rođena je 1975. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek – slikarski 2003.) i magistrirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (interdisciplinarne magistarske studije 2006). Redovan je član ULUS-a i sada je u statusu Slobodnog umetnika. Izlaže od 1996. godine. Od 2022. član je Umetničkog saveta ULUS-a. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu.

Pored umetničkog staža ima i dvadeset godina iskustva u pedagoškom radu, samostalnom držanju i rukovođenju pripremne nastave za upis na umetničke fakultete, kao i sve stručne umetničke škole. Osmislila je i specijalizovane radionice za razvijanje vizuelnog mišljenja, stripa, ilustracije i storyboard-a koje je realizovala u ustanovama kulture Studenski kulturni centar u Beogradu, Dom omladine u Beogradu kao i u Kulturnom centru u Novom Sadu. Trenutno samostalno vodi školu za talente u prostorijama Kulturnog centra Stari grad – Parobrod. Pored umetničkog i pedagoškog iskustva imala je različite angažmane kao scenograf na filmu i pozorištu kao i Belefu. 

Samostalne izložbe:

2021. “Kako mrtvom zecu pokazati šta je slika” Galerija Lucida, Beograd

2019. “Libertas” Drina galerija, Beograd

2018. “Nedostatak slobode kao vid slikarstva” Blok galeriija, Novi Beograd; Likovni salon Kulturni centar, Novi Sad

2014. “Algoritam” Studenski kulturni centar, Beograd

2005. “Usne” Studentski kulturni centar, Beograd

2004. “Ružičnjak” Galerija ART&art, Beograd

2003. “Dodiri” Galerija Doma omladine, Beograd

Kolektivne izložbe (izdvojeno):

1996, 1997, 1998, 1999. Galerija NUBS, Beograd

2000. Galerija FLU, Beograd, Prodajna galerija, Beograd

2001. Galerija Doma omladine, Beograd

2002. “Gral” Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

2003. Konak Knjeginje Ljubice, Beograd

2004. Galerija Doma omladine, Beograd, Studentski kulturni centar, Beograd

2020, 2021. Gradska galerija KC Grad (Umetnička rezidencija), Beograd

2021. Sajam savremene umetnosti 

2022. Nekada/Sada Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić

Izvor: Štab

Related posts