Januarska otvaranja izložbi u Kulturnom centru Beograda

Likovna galerija, Knez Mihailova 6

KRITIČARI SU IZABRALI 2023: Od/Do UŽIVANjA
Kustoskinja: Maja Stanković

  1. 1 – 5. 3. 2023.

Performans VKS (Vokalno-kustoski sindrom) na otvaranju
19.30 – „Zone komfora (Dve glave u tri čina)”, trajanje 15 min.

Umetnici i umetnice: VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić

U ciklusu Kritičari su izabrali – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967. godine – Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godinu, priredila je aktuelnu izložbu Od / Do UŽIVANjA za 2023.

Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? (iz teksta u katalogu izložbe)

Više o izložbi naći ćete ovde:
www.kcb.org.rs/2023/01/kriticari-su-izabrali-2023-od-do-uzivanja/

Galerija Artget, Trg Republike 5

Jovana Dimitrijević, samostalna izložba
Leskovački gotik. Rajski vrt

  1. 1 – 5. 3. 2023.
    Srđan Veljović, umetnički direktor za 2023. godinu

Razbarušen i razigran dokumentarizam Jovane Dimitrijević, aktivno se odnoseći prema sredini u kojoj deluje, generiše izrazito subjektivnu percepciju. Duboko utkan u tkivo zajednice i mesta koje koristi kao pogon i polje sopstvene imaginacije, blagonaklono i sa ljubavlju nudi sliku, koja je ujedno i kritička, zalažući se za vrednosti iza kojih stoji: estetsko kao aktivističko.
„Moj rad se oslanja na klasične umetničke kanone koji se nastavljaju kroz velike umetničke epohe od klasične grčke umetnosti, preko renesanse do klasičnog Holivuda. To je prikaz rajskog vrta u čijem centru je čovek.”

Jovana Dimitrijević, osnivačica je Harlequeen studija, alterantivnog izložbenog prostora za mlade i neafirmisane umetnike u Leskovcu u okviru organizacije Girls Can Do Horror. Osnivačica je Udruženja građana za horor i fantaziju Girls Can Do Horror. Od 2017. godine kao fotografkinja redovno izlaže na fotografskoj platformi Photo Vogue prestižnog magazina Vogue Italia. Prema SKC arhivi, spada u jedinstvenu kategoriju umetnika sa ovih prostora koji su se bavili carnal art-om, telesnim modifikacijama i bolnim body art-om. Član je aero-kluba „Saša Mitrović“ u Leskovcu.

Više o izložbi naći ćete ovde:
https://www.kcb.org.rs/2023/01/jovana-dimitrijevic-leskovacki-gotik-rajski-vrt/

Galerija Podroom, Trg republike 5/-1

Igor Simić
NA VEZI, BEZVEZE
(INSTANT BUT DISTANT)

  1. 1 – 5. 3. 2023.

Crteži nastali tokom karantina i vanrednog stanja zbog izbijanja pandemije u 2020. godini čine početnu tačku za razmišljanje o izložbi Igora Simića kao celini, celovitoj prostornoj instalaciji. Video instalacije, originalna muzika, atmosfera otuđenja i hajpa (pompe), ironični crteži upućuju na autorov permanentan, dugotrajan pokušaj traženja smisla globalnog, digitalnog, umreženog života, čime integriše komunikacijske medije u svoje kinematografske instalacije, mešajući tehnike dokumentarnog, spekulativnu fikciju i (neretko) naraciju u prvom licu.

Igor Simić (1988, Beograd) diplomirao je filmsku režiju i filozofiju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Njegovi kratki filmovi nagrađivani su na filmskim festivalima i prikazivani u kontekstu savremene umetnosti. Umetnikova glavna linija istraživanja u oblasti pokretnih slika povezana je s njegovim interesovanjem za savremenu kulturu i politiku u širokom smislu reči i pažnju koju poklanja društvenoj dinamici distopijske tehnološke ere, koja uključuje nadzorne sisteme i postapokaliptične vizije.
https://igorsimic.com/

Više o izložbi naći ćete ovde:
https://www.kcb.org.rs/2023/01/igor-simic-na-vezi-bezveze/

Izvor: KCB

Related posts