Srpski pesnici nagrađeni u Kini

Srpski pesnici Dr Milutin Đuričković (osnivač i predsednik Instituta za dečiju književnost) i Dr Ana Stjelja (osnivač i predsednik Udruženja „Alia Mundi” za promociju kulturne raznolikosti) ovogodišnji su dobitnici pesničke nagrade na 9. Prolećnom festivalu „Gala” koji se održava u Pekingu.

Kineski Prolećni festival poezije „Gala” uvek se pridržavao koncepta „velike poezije” koja spaja drevno i moderno, te kombinuje kinesku i zapadnjačku poeziju. Nagrade pokrivaju oblasti poezije (nove poezije), klasične poezije, antičke poezije, poezije u prozi, lirike, prevoda i kulturnog turizma, zbog čega je postala najsveobuhvatnija nagrada za poeziju. Istovremeno, doprinosi razmeni kineske i strane poezije i promoviše integraciju, inovativnost i razvoj svetske poezije.

Pekinška federacija koja dodeljuje ovu nagradu prvobitno je napravila uži izbor nakon čega se pristupilo odabiru nagrađenih pesnika. Nagradu je dobilo 30 pesnika iz celog sveta, a Srbiji je ukazana čast da čak dva njena pesnika dobiju ovu prestižnu pesničku nagradu u Kini.


Dodela nagrada održana je19. januara u Pekingu i prenosile su je svi vodeći kineski mediji (Dot Live, China.com + +, Voice of Chinese, Beijing TV, Culture And Tourism Live, China News).

https://m.chinalink.tv/content/103877.html?fuid=22636

http://www.wenhuacaifu.net/a/20230117/4431.html

Related posts