Eyot slavi 15. rođendan u Domu omladine Beograda

Petak, 10. mart 2023. u 20:00 // Velika sala Doma omladine Beograda 

Dom omladine Beograda sa zadovoljstvom predstavlja veliki solistički koncert grupe Eyot, povodom 15 godina autentične umetničke karijere ovog jedinstvenog savremenog srpskog džez benda. 

Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u i onlajn. Ograničena količina ulaznica može se nabaviti po promotivnoj ceni od 1200 RSD. Redovna cena ulaznica iznosiće 1500 RSD.

Eyot se u Dom omladine Beograda vraća nakon nešto više od godinu dana, tokom kojih je imao značajne koncerte i turneje u Rumuniji, Švajcarskoj i Severnoj Makedoniji, a Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije dodelilo im je „GODUM“ nagradu za najbolji džez sastav godine 2022. Povodom obeležavanja 15 godina rada, bend je najavio „live“ album, na kojem će se naći snimci zabeleženi tokom njihove bogate karijere, dok će novi, šesti, studijski album, biti snimljen i obljavljen sledeće godine. 

„Dom omladine je verovatno naš omiljeni koncertni prostor u zemlji i svaki dosadašnji koncert je bio za pamćenje. Očekujemo da tako bude i ovoga puta. Planiramo da izvedemo neke od kompozicija koje ne sviramo često, možda i nešto od novog materijala koji je u pripremi.“, kaže Dejan Ilijić, kompozitor i pijanista, lider grupe Eyot.

EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara. Njihova muzika predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Prethodni studijski album grupe EYOT, pod nazivom „557799“, u oktobru 2020. izdala je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi, Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcampu i uvršten je na nekoliko zvaničnih Spotify lista. Francuski nacionalni radio mu je posvetio članak na svom sajtu. Koncertna promocija albuma održana je 2021. godine pred prepunom Velikom salom Domu omladine Beograda.

Grupa Eyot može se pohvaliti zapaženom međunarodnom karijeromnastupali su u više od dvadeset zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska… Aktivni su i na domaćoj sceni: na Beogradskom džez festivalu su nastupali dva puta (2013. godine kao sasvim mladi talenti, a 2017. im je pripala čast da ga svečano otvore), kao i na drugim festivalima i u mnogim koncertnim dvoranama širom zemlje: Nišvil, Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, Jazzire Subotica, Jazzibar Kraljevo, Green Town Sombor, Vršac džez fest… Nastupali su uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji (RTV, Radio Beograd 3), Bugarskoj (BNR), Rumuniji (Kluž) i Švajcarskoj (RTS Ženeva).

Na nacionalnoj televiziji, kanalu RTS3, 2019. godine emitovan je njihov KONCERT ZA PRIRODU, snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1515 metara. Nesvakidašnji poduhvat koji pored muzike sastava Eyot promoviše i prirodne lepote republike Srbije, doneo je grupi Eyot plaketu-zahvalnicu od strane Zavoda za zaštitu prirode, za poseban doprinos očuvanju prirode. Medijski pokrovitelj bila je Nacionalna Geografija.

Pobednici su takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i MIDEM OFF Showcase 2012 takmičenja (Kan, Francuska), najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu. 

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ je nedavno uvrstila Eyot na listu svojih kreativnih ambasadora.

Diskografija:

2010: HORIZON / Ninety and Nine Records; Magnatune (USA); Constantinus (SRBIJA)

2013: DRIFTERS / Neuklang (NEMAČKA)

2014: SIMILARITY / Ninety and Nine Records, (USA) – Harmonia Mundi (UK)

2017: INNATE / Ninety and Nine Records (USA), AMSA records (JAPAN), Metropolis (SRBIJA)

2019: KONCERT ZA PRIRODU DVD – Zavod za zaštitu prirode Srbije

2020: 557799 / Ropeadope (USA)

Muzika sastava EYOT je dobila sjajne recenzije širom sveta u značajnim muzičkim časopisima i portalima a imali su i emitovanja na radio stanicama kao što su BBC, Radio France, NDR, WNYC, itd.

„Ovo je, jednostavno – impresivno“ MIKE CHADWICK – menadžer sastava Snarky Puppy i novinar JAZZ FMa.

„Ovaj bend bi mogao da rasturi američko trzište ako mu se pruži prilika… kulturološki hladni rat istoka i zapada mogao bi biti završen kada sjajni bendovi kao sto je Eyot zauzmu scenu“ BRENT BLACK – CRITICAL JAZZ

„Želja svakog benda je da stvori prepoznatljiv, i što je više moguće jedinstveni zvuk po kojem se, čak i posle samo nekoliko nota, zna ko svira. Srpski kvartet Eyot je to postigao izuzetnim debi albumom ‘Horizon’ (Ninety and Nine Records, 2011), na kojem se minimalizam i moć stapaju u opijajuću mešavinu džeza, art-roka, klasičnih i balkanskih folklornih melodija. ‘Drifters’ u mnogome ima isti nacrt, mada je na njemu možda primetniji zvuk grupe… Ne treba mnogo mašte da bi se uočila moć Eyota na koncertu. Činjenica da je Eyot svirao na džez, pank i rok festivalima, kao i u kulturnim centrima, govori o posebnoj hemiji različitih muzičkih elemenata koje čine album Drifters tako vrednim iskustvom i dobrim nastavkom debija. Obratite pažnju na ovaj bend.“ IAN PATTERSON – ALL ABOUT JAZZ (o albumu DRIFTERS) 

„Tokom šest godina postojanja, niški kvartet Eyot, koji predvodi pijanista i kompozitor Dejan Ilijić, ostvario je snove nekoliko generacija njihovih prethodnika na srpskoj džez sceni.“ VOJISLAV PANTIĆ – Politika 2013. godine

https://www.eyotmusic.net/

https://www.facebook.com/eyotband/

https://www.instagram.com/eyotmusic/

https://www.youtube.com/user/EyotTV

Foto: Tudor Bartaš

Izvor: DOB

Related posts