Putovanje kroz „Veličanstvenu deceniju“ Benita Romana

Stručna vođenja kroz izložbu fotografija čuvenog foto-reportera Benita Romana „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.“ biće održana 14. i 28. januara, kao i 11. i 25. februara u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Kako su izgledale prve godine uspostavljanja demokratije u Španiji? Kako su se osvajale nove slobode, a šta se dešavalo sa pristalicama srušene diktature? Koliko su se brzo menjale društvene okolnosti, na koji način su disale ulice Madrida, kako je izgledao život na selu i šta se dešavalo unutar institucija?

Odgovore na ova pitanja svojim izvanrednim crno-belim fotografijama daje Benito Roman, španski foto-reporter koji između 1975. i 1985. godine svojim objektivom beleži društvenu realnost, suočenu sa velikim promenama u sistemu usled novih političkih okolnosti.

Stručna vođenja kroz njegovu izložbu „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.“ biće organizovana 14. i 28. januara, 11. i 25. februara sa početkom u 12 časova u galeriji Instituta Servantes. Vođenja će biti održana na srpskom jeziku, a po potrebi sa prevodom na španski i engleski. Ulaz je besplatan.

Benito Roman (Madrid, 1950) počeo je da radi kao foto-reporter početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon studija primenjenih umetnosti u Madridu ubrzo je počeo da sarađuje sa brojnim štampanim medijima kao što su: El País, El Mundo, Interviú, Época, Panorama, Triunfo, Opinión, Gaceta Ilustrada, La Calle, El Periódico de Madrid, Dinero… Ostvario je višegodišnje saradnje sa brojnim novinskim agencijama, kao i sa inostranim listovima među kojima je i Newsweek.

Izložba „Veličanstvena decenija. Ustav u praksi.“ biće otvorena do kraja februara 2023. godine.

Related posts