Besplatne projekcije filma „Klakson“ u Kinoteci

Restaurisana verzija filma „Klakson“ (1965) Vojislava Kokana Rakonjca biće premijerno prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci i na njenom Jutjub kanalu 28. decembra u sklopu programa Sezona filmskih klasika u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku Evropske komisije.

Treću godinu zaredom ovaj projekat na besplatnim projekcijama restaurisanih filmova predstavlja klasike, ali i manje poznata blaga iz čitave Evrope, s ciljem da privuče mlađu publiku filmskom kulturnom nasleđu i da podigne svest o radu evropskih filmskih arhiva.

Film „Klakson“ je restaurisan u Odeljenju za digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, u 2K rezoluciji. Nova kopija premijerno će biti prikazana u sali „Makavejev“ u terminima od 18 i 20,30 sati, a na Jutjub kanalu Kinoteke od 21 sat.

https://youtu.be/whtmQQXWgx4

U tom crno-belom filmu u produkciji Kino kluba „Beograd“ igrali su Milena Dravić, Branka Petrić, Olga Spiridonović, Dušan Janićijević, Bekim Fehmiu, Stojan Aranđelović…

Delo izuzetnog i prerano preminulog reditelja Rakonjca i scenariste Aleksandra Obrenovića prati grupu ljudi otuđenih i umornih od civilizacije, koji beže na vrh planine, na odmor. Nepoznati i strani jedno drugom, pokušavaju da se zbliže, čeznu za intimnim kontaktom, s malo ljubavi i razumevanja. Ali, nesporazum je nepremostiv. Uvučeni u svoje ljušture, prepuštaju se svojoj samoći. Poziv klaksona, poziv civilizacije, opominje ih da je odmor istekao i da treba da se vrate u grad.

Sezona filmskih klasika ove godine je počela u junu i traje do kraja decembra u bioskopima i onlajn. Posle niza premijera u evropskim gradovima, projekcija u Beogradu održava se 28. decembra, na datum kada je 1896. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu.

Related posts