Z. Velimanović, S. Mandić i I. Aran u projketu „Exer Art“

EXER ART  – UMETNOST NA MAJICAMA

Zoran Velimanović, Stevo Mandić i Ivan Aran prva tri umetnika projekta Exer Art

Exer art je projekat koji ima za cilj da na malo drugačiji način promoviše savremenu umetnost – na majicama. Osnovna ideja je da umetnost treba da bude deo svakodnevnog života. Prvu kolekciju čine majice posebnih krojeva sa motivima slikara Zorana Velimanovića i Steva Mandića, i radovima dizajnera Ivana Arana.

Lajt motiv ove kolekcije je rukav u boji koja je dominantna na motivu na majici.

’’Sve je to ista umetnost – na papiru, platnu, drvetu, majicama. Ništa ne menja način na koji se ona prikazuje, sve smo to mi’’ – kaže Velimanović i dodaje: ’’Za sada smo tu nas trojica, ali će nam se uskoro pridružiti i drugi umetnici, neki već poznati, a neki mladi, čije vreme tek dolazi. Exer Art je platforma koja podržava umetnike i omogućava da umetnost bude deo svakodnevnice. Takoreći, možete da obučete umetničko delo koje će tako početi da živi novi i drugačiji život i to je veoma uzbudljivo kada svoju sliku iz ateljea vidite kako hoda ulicom.’’

Platforma exer-art.com želi da na nekonvencionalan način podrži domaće umetnike, tako što će njihov rad približiti i onim ljudima koji nemaju običaj da odlaze u galerije. U prvoj kolekciji Exer Art predstavlja 18 različitih motiva na posebno skrojenim majicama od najkvalitetnijeg pamuka, i sa izuzetno kvalitetnom štampom. 

O umetnicima:

Zoran Velimanović je umetnik iz Beograda.

Njegova umetnička praksa podrazumeva najčešće ulje na platnu i skulpturu u različitim medijima uključujući metal, kosti, drvo, kožu, kosu i smolu, ali i žive organizme. Njegova trodimenzionalna dela pripadaju onome što se danas opisuje kao nova skulptura i veoma su u duhu Arte povera i Altermoderne. Velimanovićeva lična umetnička praksa dovela je do toga da je stekao reputaciju grotesknog kritičara umetničke scene savremenog globalizovanog društva. Velimanović  nastoji da istakne neskladnu prirodu sveta i degenerisane odnose u njemu.

Stevo Mandić je slikar, ilustrator i grafički dizajner iz Beograda. Njegova serija crteža „Ažuriraj se svakodnevno“ (“Update youself daily”) zapisi su svakodnevnih pitanja i traženja odgovora – ko smo sada, kuda idemo, da li smo to zaista mi, kako da se, i da li uopšte možemo da se snađemo sutra, gde se nalazimo, zašto smo tu, da li se plašimo…

Alter Ego na njegovim crtežima je živ i snažan i stalno nas provocira. To je večna bitka u kojoj se pobednik smenjuje, ili ga nema. 

Ivan Aran (Ivan Aranđelović) je umetnički direktor iz Beograda.

Specijalizovan je za dizajn ambalaže, grafički dizajn, industrijski dizajn, dizajn nameštaja, identitet brenda i izgradnju strategije. Njegov portfolio čine radovi, projekti i studije u različitim segmentima savremenog dizajna, kreirani za najveće svetske i domaće brendove. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Izvor: Preventer

Related posts