Novogodišnji koncert filmske muzike Zorana Simjanovića

Novogodišnji koncert filmske muzike Zorana Simjanovića, pod nazivom „Jedna tema jedan film“, će biti održan u petak, 23. decembra 2022. godine, u 20 časova, u Muzeju nauke i tehnike, Skender begova 51, Beograd.

U čast velikog kompozitora, Muzej nauke i tehnike pripremio je koncert Simjanovićeve filmske muzike koji će biti izveden na eksponatima iz Zbirke muzičkih instrumenata i automata: orguljama Kauffmann iz 1926. godine i harmonijumu Johannes Titz, izgrađenom oko 1900. godine, u Nemačkoj.

Solistički koncert na orguljama Kauffmann izvodi Olga Đorđević, koja je i autor svih aranžmana.

Ulaz na koncert je slobodan.

Zoran Simjanović, veliki umetnik i stvaralac raskošnog talenta, rok muzičar, kompozitor filmske muzike po kojoj će se mnogi filmovi još dugo pamtiti, profesor i laureat brojnih nagrada, prerano je preminuo 2021. godine.

Koncert posvećen neprolaznoj vrednosti njegove muzike, inspirisan je saznanjem da su mu orgulje bile omiljen instrument. Zahvaljujući želji Zorana Simjanovića pokrenuta je ponovo inicijativa da se „kraljica instrumenata“ koja se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma sindikata u Beogradu, restaurira i vrati u život. Kao ustanova koja je 2014. godine utvrdila orgulje Walcker za kulturno dobro, Muzej nauke i tehnike ponosi se učešćem u ovom projektu.
Olga Đorđević je diplomirala orgulje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Andrije Galuna. Još kao mladi orguljaš, tokom studija, učestvovala je na Prvom internacionalnom takmičenju orguljaša u Gelzenkirhenu (Nemačka) i na Internacionalnom takmičenju u Pazijan di Pratu (Italija). Održala je niz solo koncerata u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Holandija, Južna Afrika, Kanada). Takođe je nastupala sa solo-pevačima, duvačima i gudačima, sa horom Braća Baruh, kao i orkestrom Collegium academicum. Specijalizovala je mjuzikl pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radi kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi Petar Konjović u Beogradu.

Orgulje, veličanstven instrument na kome će Olga Đorđević izvesti kompozicije Zorana Simjanovića, Muzej nauke i tehnike dobio je na poklon od rimokatoličke crkve Sv. Petra Apostola u Beogradu, 2010. godine. U Jezuitskoj univerzitetskoj crkvi u Beču, orgulje Kauffmann su izgrađene 1926. godine i bile u upotrebi dugi niz godina pre nego što su stigle u Beograd, a izgradio ih je Johan M. Kaufman, bečki graditelj orgulja.

Muzej nauke i tehnike zahvaljuje se gospođi Ljiljani Erić Simjanović i gospodinu Zoranu Uzelcu, na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta.

Related posts