Grafix pokreće nagradni konkurs „Lepota velikog formata“


Obeležavajući trideset godina uspešnog rada, štamparija Grafix pokreće nagradni umetnički konkurs pod nazivom „Lepota velikog formata“

Svoj trideseti rođendan štamparija Grafix odlučila da proslavi tako što će ići u susret novim vizijama umetnika i pokušati da zajedno sa njima pomera granice mogućeg. Uvek spreman za izazove, tim Grafixa odlučio je da pozove umetnice i umetnike da iskoristite dizajn, Grafixove materijale i mogućnosti na neočekivani način, kroz eksperiment, stvarajući nove forme i slojeve.

„Koliko puta ste se u svom radu susreli sa zidom ograničenja? Koliko je puta bio potreban još samo jedan korak kao biste realizovali veliku ili barem za vaš rad značajnu ideju koju vam tehničke mogućnosti nisu dozvolile da dosegnete? Ako radite u oblastima koje podrazumevaju štampu bilo koje vrste kao deo vašeg umetničkog delovanja ili, još bolje, ako stvarate u oblastima u kojima niste isprobali draži savremenog sveta digitalne štampe, ovaj konkurs može biti izazov za vas“, poručuju iz štamparije Grafix.

„Kako bismo u tome bili što uspešniji u potrazi smo za kreativnim izazovima. Zato pozivamo umetnike iz što raznovrsnijeg opsega likovnih i primenjenih umetnosti da razmisle na koji način bi u svojim oblastima bili u prilici da stvaraju van dosada poznatih ograničenja. Lepota velikih mogućnosti i velikog formata će ovoga puta ići ruku pod ruku sa lepotom stvaralačkih aspiracija“, navode iz Grafixa.

Tokom tri decenije postojanja, Grafix štamparija bavi se digitalnom štampom, koristeći tehnologije digitalnih štampača i katera velikog formata. Materijali sa kojima rade obuhvataju najširi spektar pločastih i materijala iz rolne, velikog formata, uz veliko iskustvo u oblasti kombinacije materijala, dizajna, poznavanje tehnika štampe i štamparskih efekata.

Detalji o konkursu dostupni su na zvaničnom sajtu štamparije grafix.rs.

USLOVI UČEŠĆA NA KONKURSU

Konkurs je otvoren od 8. decembra 2022. godine do 20. januara 2023. godine. Namenjen je svim umetnicima, kao i studentima doktorskih studija umetničkih fakulteta, koji svoju delatnost obavljaju u domenu likovnih i primenjenih umetnosti.

Zainteresovani za učešće treba do 20. januara da pošalju svoju umetničku biografiju i do dva svoja rada na e-mail adresu: grafix.jubilej@grafix.rs

Odabrani kandidati će se 3. februara pridružiti vođenoj turi kroz štampariju Grafix, gde će im biti predstavljene mogućnosti štamparije, kao i materijali i tehnike kojima ona raspolaže. Nakon obilaska, umetnici će dobiti radni komplet sa primerima i mogućnostima štampe, koji može da im posluži kao inspiracija za dalji rad. Tokom narednih mesec dana, do 3. marta, potrebno je da umetnici prijave svoje završne radove.

–          Na konkurs se prilaže idejno rešenje uz kratku pisanu eksplikaciju.
–          Radove je potrebno dostaviti u PDF formatu.
–          Uz vizuelno rešenje rada moguće je dostaviti prateću dokumentaciju koja bi detaljnije pomogla u razumevanju načina realizacije. 

Priprema radova odabranih od strane komisije može biti realizovana u programima CorelDraw, Adobe Paket, Affinity Suite ili Procreate.

Svi radovi koji uđu u izbor za izlaganje biće producirani od strane štamparije Grafix. Konkurs je otkupnog tipa. Nagrađeni radovi će se štampati u dva primerka, od kojih jedan ide umetniku, a jedan zadržava Grafix. Maksimalna predložena veličina realizovanog štampanog rada je 3×3 m.

NAGRADNI FOND 

Konkurs podrazumeva i pet novčanih nagrada i to:

I nagrada – 300.000 dinara

II nagrada – 180.000 dinara

III nagrada – 120.000 dinara

IV nagrada – 80.000 dinara

V nagrada – 50.000 dinara

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 12. marta 2023. godine. Izložba selektovanih radova, u trajanju od dve nedelje, održaće se u septembru 2023. godine. Tokom tog perioda izlagačku delatnost pratiće i adekvatan katalog, kao i prateća medijska kampanja.

Foto: Štamparija Grafix / Promo

Related posts