„Zlatne godine“ u Domu omladine Beograda: Nuggets

Petak, 16. decembar 2022. u 18:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda

„Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era 1965 – 1968“ (1972)

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Tačno je 50 godina od kad se pojavila jedna od najuticajnijih kompilacija u istoriji rokenrola: Nuggets.

Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić

Prednovogodišnje raspoloženje uveličaćemo jednim zabavnim specijalnim izdanjem posvećenim četvorostrukom albumu, kog je godine 1972. u Njujorku sastavio Lenny Kaye (kasnije gitarista Patti Smith Group), pod punim imenom „Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era 1965 – 1968“. Na njemu su se našli singlovi malopoznatih američkih garažnih bendova iz šezdesetih godina, nastalih kao odgovor na „Britansku invaziju“, a koji su ovom prilikom spašeni od zaborava. Neki od njih ostaće upamćeni kao „one-hit-wonders“, a neki će objaviti i više važnih albuma. No, ono po čemu je ova kompilacija postala presudno važna jeste njeno reizdanje 1976, što se poklopilo sa pojavom punka i new wavea. Oduševljeni naivnošću, energijom, srčanošću i bogatstvom ideja nepoznatih grupa sa garažne scene, sastavi kao što Ramones, Television i Blondie, inspirisali su se njihovim kratkim, melodičnim i frenetičnim pesmama da bi stvorili novu estetiku za novo doba.

Danas, pola veka kasnije, pričamo o herojima koji su preokrenuili rok istoriju – tek kad ih je ona zaboravila.Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts