Otvorena izložba o Mileni Čubraković u Čačku

Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“ upriličila je u četvrtak 8. decembra otvaranje izložbe ,,MILENA ČUBRAKOVIĆ“. Izložbu su otvorili najpre direktor Galerije Branko Ćalović, a zatim i autorka i kustoskinja izložbe Julka Marinković.

Milena Čubraković rođena je u Bresnici kod Čačka, ali je većinu svog života provela u Rimu gde se umetnički formirala i afirmisala. Učestvovala je na osmom Memorijalu Nadežde Petrović 1974. godine i oporukom je Galeriji ostavila 7 slika: 2 autoportreta i 5 izuzetno značajnih slika koje reprezentuju njeno bavljenje geometrijskom apstrakcijom.

Kako je istakao Branko Ćalović, Čubraković Milena je izuzetno značajna za jugoslovensko slikarstvo druge polovine 20. veka: ,, Krajem 60ih i početkom 70ih godina Milena je napravila značajan iskorak u apstraktnoj umetnosti i otišla u potpunu geometrijsku apstrakciju. U tom smislu ova izložba predstavlja stvaralačko i životno sećanje na jednu umetnicu koja je ostavila dubok trag na umetničkoj sceni a koju je prepoznala i italijanska kritika“.

Po rečima kustoskinje Julke Marinković, Milena je stupila na umetničku scenu u vreme kada se inače u evropskoj umetnosti dešavaju velike promene. To je najbolje sistematizovala izložba iz 1963. godine, čiji je autor čuveni kritičar Argan pod nazivom ,,Posle enformela“, a koja je postavila pitanje u kom pravcu će se dalje razvijati umetnost:

,,To je vreme kad se završava Hladni rat i kada se dešavaju blokovske preraspodele u celom svetu. Ta situacija se odražava i u umetničkom smislu, što je izazvalo različite reakcije, dva toka u umetnosti. Jedan tok je predmetna, narativna umetnost (nova figuracija, realizam) dok je drugi tok u okviru novih tendencija okrenut više ka geometrijskoj aptrakciji, op artu, kinetetičkoj umetnosti. Polarizacija koja se desila u okviru te izložbe siže je za dalji razvoj evropske umetnosti.“

Kako je Marinković objasnila: ,,Milena učestvuje u izložbama koje su prepoznate od italijanske kritike, ali i srpske, jer njena dela brzo otkupljuje Muzej savremene umetnosti, pa su ona predstavljana kako u Jugoslaviji tako i širom Evrope. Neke od tih slika nalaze se na izložbi u Umetničkoj galeriji ,,Nadežda Petrović“ upravo sada. Predstavljeni su počeci, razvoj Milenine apstrakcije, objekti, kolaži…

,,Značaj ove izložbe je sećanje na Milenu koja je na neki način bila zaboravljena i kod nas i u Rimu, a to je sudbina umetnika koji iz svojih odlaze u druge sredine i ostvare uspeh, ali taj uspeh nije odgovarajuće istorizovan i utemeljen u literaturi. Ova će izložba uticati na to da se skrene pažnja na Milenu Čubraković i njenu umetničku ličnost a nadam se da će se ponoviti u još većem formatu i podstaći i druge ustanove da predstave Milenu“, zaključila je Julka Marinković.

Za potrebe izložbe pored dela iz fonda Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“ pozajmljeni su ekponati iz: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Galerije Matice srpske Novi Sad, Kolekcije savremene srpske umetnosti Wiener staedtische osiguranja, Fondacije ,,Mira Brtka“ Beograd, Galerije ,,Lazar Vozarević“ Sremska Mitrovica, Gradske biblioteke ,,Vladislav Petković Dis“ Čačak, OŠ ,,Đeneral Marko Katanić“ Bresnica, privatnog kolekcionara Vojislava Noveskog.

U subotu 10. decembra u 13 časova zainteresovani će moći da prisustvuju vođenju kroz izložbu MILENA ČUBRAKOVIĆ našeg istaknutog istoričara umetnosti i likovnog kritičara Jerka Denegrija.

Izvor: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak

Related posts