FMK objavio knjigu „Feministička teorija nasilja“ F. Veržes

Ovih dana u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije izašla je knjiga vodeće francuske postkolonijalne feminističke teoretičarke Fransoaz VeržesFeministička teorija nasiljakoja je objavljena u našoj ediciji Vreme trešanja

Veržes u knjizi preispituje koren socijalnog nasilja kome danas svedočimo, i uočava veze između neodrživog kapitalističkog sistema i patrijarhata. Ona se suprostavlja stavovima kaznenog feminizma, mnogim primerima objašnjava zašto problem nisu „nasilni muškarci“, i poziva na razvijanje naše zajedničke mogućnosti za empatiju i restorativnu pravdu. Značaj ovog pristupa upravo je u uviđanju strukturalnog problema: ovo može biti korisno i za razumevanje situacije u Srbiji.

Povodom objavljivanja njene najnovije knjige, imali smo čast da ugostimo Fransoaz Veržes u Beogradu i Novom Sadu. Snimak predstavljanja knjige i razgovora između prof. dr. Aleksandre Perišić i Fransoaz Veržes o ključnim problemima feminizma možete pogledati ovde, dok snimak razgovora Maje Pelević i Fransoaz Veržes sa Filozofskog teatra možete videti ovde.

FMK knjige

Related posts