Tribina o filmu „Kristina“ u Domu omladine Beograda

Tribina o filmu “Kristina”: “Ljubav – ako je ikako moguće…”

Petak, 9. decembar 2022. u 20:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

Učestvuju: reditelj i producent Nikola Spasić, scenaristkinja i producentkinja Milanka Gvoić i glavna glumica/akterka Kristina Milosavljević.
Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari.

Hibridni film “Kristina” nastao je u produkciji filmske kuće Rezon, i uz podršku Filmskog centra Srbije i Grada Novog Sada. Režiju filma potpisuje Nikola Spasić, scenario je napisala Milanka Gvoić, dok je direktor fotografije Igor Lazić. Glavna uloga je poverena Kristini Milosavljević koja u filmu igra samu sebe. Sinopsis otkriva: Kristina je transrodnoj seks radnica koja živi sa mačkama, skuplja antikvitete i posvećena je duhovnosti. Njen život je dobro isplaniran i predvidljiv sve do slučajnog susreta sa Markom, bivšim studentom teologije. U tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje. U filmu glume Kristina Milosavljević, Marko Radisić, Jelena Galović, Zvonimir Pudelka i Gordana Đurđević.

Film  “Kristina” je  imao svetsku premijeru u  julu ove godine, u Marseju, na 35. festivalu FID, i tom prilikom je dobio nagradu za najbolji prvi film. Nikola Spasić je na 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji osvojio je nagradu za najboljeg reditelja prvog ili drugog filma. Film “Kristina” je imao nacionalnu premijeru 26. novembra na Festivalu autorskog filma, i to u takmičarskoj selekciji “Hrabri Balkan”, nakon čega će, na svečanom zatvaranju 11. decembra, biti prikazana i na 14. Međunarodnom festivalu queer filma Merlinka u Domu omladine.

Nikola Spasić diplomirao je filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Master studije montaže završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Njegov dokumentarni film ”Zašto je Dragan napravio orkestar” (2017) prikazan je na više od 40 festivala širom sveta i osvojio je nekoliko nagrada.

*********************************************************************************

Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ tokom 2022. godine predstavlja osam tribina u čijem fokusu sunajnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i problemi i fenomeni savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“, „City Magazinu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Bili su i autori i voditelji filmskog podkasta „Prvi red“, a drugu godinu za redom po Srbiji vode filmsku radionu za decu i mlade „Kako se gleda film“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije. Novinari su i urednici filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts