Program SKC Kragujevac od 5. do 11. 12. 2022. godine

Ponedeljak, 5. decembar u 1700
Kontakt galerija SKC
Predavanje Holokaust i umetnost, dr Jelena Erdeljan

Pitanje Holokausta i umetnosti višestruko je značajno. Pre svega, umetnička dela nastala tokom Holokausta, a najpre ona stvarana od strane zatočenika koncentracionih i drugih logora te logora smrti, najneposrednija su svedočanstva o ovom strašnom periodu novije istorije Evrope. Ona svedoče kako o strašnim uslovima njihove internacije tako i o najdubljim slojevima, ličnim i kolektivnim, proživljavanja sistematskog uništavanja jevrejskog naroda. Umetnička dela koja za temu imaju Holokaust takođe su izuzetno važna, ne samo kao svedočenje o ovom zločinu već i kao povod za razmatranje različitih vizuelnih politika memoralizacije Holokausta.
Predavač :dr Jelena Erdeljan, Odeljenje istorije umetnosti, Filozofski Fakultet, Beograd

Utorak, 6. decembar u 2000
Kontakt galerija SKC
Filmska projekcija – Hasanova zakletva

ULAZ SLOBODAN

Režija: Semih Kaplanoglu
Žanr: drama
Trajanje: 147’
Proizvodnja: Turska

U novom filmu Samiha Kapanoglua, jednog od najznačajnijih savremenih reditelja, glavni junak Hasan je čovek koji živi u unutrašnjostu Turske i za život zarađuje baveći se voćarstvom na zemlji koju je naledio od oca.

Kada primi vesti da na njegovoj zemlji treba da se postavi električni stub i državni dalekovod, Hasan postaje zabrinut za svoj opstanak, međutim, ohrabren insistiranjem svoje žene Emine uzima zajam od banke i počinje da pregovara sa komšijom o kupovini susednog parčeta zemlje po najnižoj ceni znajući kolika je visina komšijinog duga kod poverilaca. Kako im u jednom momentu zahtev za hodočašće u Meku biva odobren, ponosni Hasan mora da zamoli i za blagoslov svih o koje se ikad ogrešio u prošlosti. Komšija je svakako jedan od njih.

Hasanova zakletva priča je o borbi, grehu, iskupljenju, nepravdi, ljudskosti, nasleđu, pitanju gde prestajemo mi kao bića a kreće čovečanstvo.

Film je premijerno prikazan u selekciji ”Un certain regard” Kanskog festivala 2021. godine.

Sreda, 7. decembar u 1900
Galerija SKC
Predstavljanje zbirke pesama San Severija, Tamara Savatić

Pisana u obraćanju, zbirka pesama „San Severija“ zasnovana je na implicitnom dijalogu subjekta podvojenog unutar sebe, kroz osmišljavanje svoje drugosti. Predstavljena kao druga priroda, osoba ili predeo, ova drugost dinamički se poistovećuje sa procesom traganja za nečim što bi moglo pružiti stabilno uporište ili “stanište” lirskog Ja. Metafore traganja za “ukorenjenim” osloncem, počivaju na poređenjima sa biljkom, postojanom u stalnoj dinamici prirodnih ciklusa i sredinskih faktora. Poređenja se izvode posredstvom pesničkih slika, koje se često odnose na imena biljnih vrsta i delova floralne fiziologije. Ovime se ističe paralela između ljudskog tela i tela biljke predodređenih na uzajamnost i saživot.

Tijana Savatić (1994) piše i izvodi poeziju, istražujući njen performativni karakter. Od 2020. godine aktivno održava i razvija niz govornih programa Izvođenje poezije na filmu u Studentskom kulturnom centru Beograda. Piše recenzije i tumačenja savremene, vizuelne umetnosti. Rođena je u Pančevu. „San Severija“ je njena prva objavljena zbirka pesama.

Sreda, 7. decembar u 1900
Radio televizija Kragujevac
Koncert – Bliks

Memorijalni koncert za Miloša Petrovića Šomija
Muzika Bliksa se može okarakterisati kao mešavina raznih muzičkih pravaca: bossa nova, samba, jazz, blues, drum’n’bass sa upečatljivim tekstovima na srpskom jeziku, što bendu daje prepoznatljiv i originalan muzički izraz.
Miloš Petrović Šomi bio je srpski muzičar, bivši član grupe Alhambra. Pridružuje se grupi Smak 2010. godine, sa kojom je snimio 4 singla: Rapsodija o lepom, Delfin, Ispiranje i Cigansko srce. Nastupao je sa grupom Smak na velikom povratničkom koncertu u Štark Areni, 21. decembra 2012. godine, kao i na Arsenal festu.
Sa svojim bendom Bliks, snima album „Druga stana horizonta“, u izdanju SKC Kragujevac. Takođe je bio basista u kragujevačkom bendu Propaganda 117.
Nastupao je sa glumcem Ivanom Bosiljčićem, kao prateći član benda na muzičko-poetskim večerima.

Četvrtak, 8. decembar u 2000
Narodni muzej
Koncert – Kragujevačko pevačko društvo i hor Šumatovac (Aleksinac)

Hor Studentskog kulturnog centra Kragujevac ─ Kragujevačko pevačko društvo vas poziva na koncert horske muzike na kom će scenu podeliti sa gostima iz Aleksinca – Mešovitim horom Šumatovac. Ovo je prvi zajednički koncert ova dva hora, a ujedno i početak nove saradnje. Publika će biti u prilici da uživa u žanrovskoj i stilskoj raznovrsnosti koncertnog repertoara, a koje će na scenu doneti oba hora.

Kao začetnik horskog pevanja u svom gradu, Aleksinački mešoviti hor Šumatovac osnovan je daleke 1887. godine, a ime je dobio po čuvenoj bitki na Šumatovcu. Neguje širok spektar žanrova, pre svega svetovnu muziku, ali i pravoslavnu duhovnu muziku, etno i starogradsku muziku, džez i filmsku muziku, kao i obrade narodnih i popularnih kompozicija, a cappella i uz instrumentalnu pratnju.
Članovi hora su amateri različitih zanimanja i uzrasta. Zajednička im je ljubav prema horskoj muzici, i svi zajedno čine jedan od najstarijih horova u Srbiji. Rad hora proteže se kroz tri veka, i uprkos mnogim teškoćama, traje i danas. Danas je značajno ime u kulturi grada Aleksinca, i učestvuje na svim važnim gradskim manifestacijama, na koncertima, književnim večerima, saborima duhovne muzike, ali i na horskim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, kao i najvećeg priznanja grada Aleksinca, Plakete za doprinos razvoju kulture grada.
Hor ove godine obeležava 135 godine rada i postojanja. Dirigent hora je Dimitrije Golubović.

Kragujevačko pevačko društvo osnovano je 2014. godine, ali se već na samom početku svojim kvalitetom i inovativnim pristupom uspešno pozicionirao na umetničkoj i muzičkoj sceni grada. Hor ubrzo postaje prepoznatljiv zahvaljujući brojnim nastupima, koncertima i nagradama.
Neki od najzapaženijih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama, na kom osvajaju prvu nagradu „Vojislav Ilić”, zatim 2017. u Belorusiji, na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu Kaložska Blagovest, u gradu Grodno, gde osvajaju treće mesto, kao i tri zajednička koncerta sa Omladinskim horom iz Ingolštata, jedan održan u Kragujevcu, a dva u Ingolštatu. Nastup hora na koncertu sa Kragujevačkim orkestrom 2016. godine, na kom je izveden Mocartov Rekvijem, proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i jedan od najposećenijih.
Krajem 2017. godine hor postaje deo Studentskog kulturnog centra Kragujevac, nastavljajući da nadograđuje svoj repertoar i programske aktivnosti kao deo programskog koncepta SKC-a. Hor prvenstveno čine mladi entuzijasti sa snažnom željom da doprinesu raznovrsnosti i svežini savremene kulturne i muzičke scene grada i šire.
Dirigent hora je Đorđe Catić.
Cena ulaznice

Četvrtak, 8. decembar u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Mera stvari

Nova epizoda SKC KvArta posvećena je knjizi „Mera stvari“ Amara Ličine koja je objavljena kao Prvenac SKC. O knjizi i autoru govori Enes Halilović, književnik.

Petak, 9. decembar u 2100
Kontakt galerija SKC
Koncert – Dušan Jevtović i Vasil Hadžimanov

Nakon prošlogodišnjeg koncerta u prelepom ambijentu Botaničke bašte, Dušan i Vasil su ponovo u Kragujevcu i obradovaće nas nastupom 9.decembra u Kontatk galeriji SKC-a.
Ovaj dvojac izvanrednih muzičara gaji posebnu komunikaciju u muziciranju. Nakon više zajedničkih projekata u različitim sastavima, prošle godine samostalno su objavili album simboličnog naziva DUO.
Jedinstvena kombinacija klavira i gitare u duetu se može činiti neobičnom ali u intepretaciji ova dva sjajna umetnika rezultat je muzia koja ubedljivo donosi individulanost u izrazu. Razigrana artikulacija tonova i tekstura, unisoni glasovi koji nadograđuju, inovativne tehnike izvođenja i suptilno dodavanje efekata stvaraju trodimenzionalnu zvučnu scenu. Prema rečima umetnika ovo je muzika sa pasošem građanina sveta koji nije odan nijednom mestu posebno.
Cena ulaznice 500rsd

Izvor: SKC Kragujevac

Related posts