Predavanje Olivijea Kaplana posvećeno Mrđanu Bajiću u MSUB

Predavanje francuskog kustosa, kritičara i pisca Olivijea Kaplana „Mrđan Bajić: skulptor nestabilnih figura” 

 

U ponedeljak 5. decembra 2022. godine sa početkom u 13 časova biće održano predavanje „Mrđan Bajić: skulptor nestabilnih figura” francuskog kustosa, kritičara i pisca Olivijea Kaplana (Olivier Kaeppelin). 

U nedavno objavljenom tekstu u magazinu Art Press Kaplan je, povodom aktuelne izložbe Mrđana Bajića u Muzeju savremene umetnosti, istakao da Bajićev rad karakterišu radoznalost, susreti, asambliranje, konfrontacije i spoj različitih kultura. Tokom predavanja Kaplan će govoriti o tri, po njemu, ključne teme vezane za umetnikovu praksu: pokret i mobilnost, značaj crteža i upotreba ironije u Bajićevim skulpturama. Kaplan je inače bio i jedan od autora tekstova u knjizi „Mrđan Bajić 2D=3D” koja je objavljena 2020. godine a čiji je interdisciplinarni pristup u fokusu imao Bajićev crtački opus neodvojiv od njegovog skulptorskog rada.  
 
Autor brojnih radova posvećenih savremenom stvaralaštvu, Olivije Kaplan je bio zamenik direktora zadužen za programe u France Culture i savetnik predsednika Radio France za razvoj grupe za kulturne politike. Kaplan je, takođe, bio delegat za vizuelne umetnosti u Ministarstvu kulture od 2004. do 2009. godine, inicijator MONUMENTA i prvog Trijenala Réunion des Musées Nationaux – Grand Palais. U periodu od 2009. do 2011. godine upravljao je trećom fazom projekta Palais de Tokyo, a zatim je bio na poziciji direktora Fondation Marguerite et Aimé Maeght.

Istovremeno, Kaplan je bio kustos i ko-kustos brojnih izložbi, između ostalih izložbe poezije i slikarstva u  Ateliers du Musée d’Art Moderne u Parizu, Svetske izložbe  u Sevilji, zatim izložbi u Académie de France – Villa Médicis u Rimu, FRAC des Pays de la Loire, na Venecijanskom bijenalu, u Musées des Beaux-Arts u Miluzu i Nantu, Musée d’art modern u Vilnev d’Ask, kao i izložbi za Blickachsen (Bijenale skulpture, Bad Homburg v.d.Höhe, Nemačka), Međunardno bijenale u Busanu (Južna Koreja) i „Panorama 23” za Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains. 

Predavanje Olivijea Kaplana biće održano na francuskom jeziku sa prevodom. 

Izvor: MSUB

Related posts