Kinoteka u decembru u znaku Zafranovića, Godine i Rakonjca

Decembar u Jugoslovenskoj kinoteci obeležiće programi posvećeni slavnim autorima sa ovih prostora – reditelju i scenaristi Lordanu Zafranoviću i reditelju i snimatelju Karpu Aćimoviću Godini. Krajem meseca premijerno će biti prikazana restaurisana verzija filma „Klakson“ (1965) Vojislava Kokana Rakonjca. Kinoteka će biti domaćin Dana slovenačkog filma, Dana hrvatskog filma, Festivala kineskog filma, kao i festivala studentskog i podvodnog filma.

U sali „Makavejev“ 3. decembra se otvara retrospektiva povodom 60 godina umetničkog stvaralaštva reditelja i scenariste Lordana Zafranovića, a projekcije su besplatne.
Program počinje razgovorom sa slavnim autorom. Prve večeri biće prikazano sedam njegovih, retko prikazivanih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova koje je snimao još šezdesetih godina. U prva dva – „Priča“ (1963) i „Dnevnik“ (1964) Zafranović se pojavljuje i kao glumac.

Dugometražni igrani film koji je Zafranović snimio tokom egzila u Češkoj 1995. godine „Lacrimosa (Osveta je moja)“ će 4. decembra imati svoju srpsku premijeru, a 5. decembra i televizijski film iz perioda Jugoslavije „Film o gostima i radnicima“ (1977).
Publika u Kinoteci moći će da razgovara i sa slovenačkim rediteljem i snimateljem Karpom Aćimovićem Godinom, kome će 6. decembra biti uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos kinematografiji. Prethodno će biti prikazan njemu posvećeni dokumentarac „Ram za nekoliko slika“ (2005) u režiji Dragomira Zupanca i otvorena izložba fotografija.

Narednog dana, 7. decembra održava se okrugli sto slovenačkih i srpskih sineasta na kojem će biti predstavljena publikacija o opusu Karpa Godine. Na programu su i njegovi kratki filmovi, kao i dokumentarac „Karpopotnik“ (2013) u režiji Matjaža Ivanišina.
Dani slovenačkog filma predstaviće od 8. do 11. decembra savremenu igranu i dokumentarnu produkciju kratkog i dugog metra. Među odabranim ostvarenjima su dugometražni igrani filmovi „Orkestar“ (2021) Matevža Luzara, „Dedica ide na jug“ (2022) Vincija V. Anžlovara, „Inventar“ (2021) Darka Sinka i „Kučka, pogrdan izraz za žensko“ (2021) Tijane Zinajić.

Manifestacija Dani hrvatskog filma otvara se 13. decembra u sali „Makavejev“, a zatim traje od 14. do 18. decembra u maloj sali. Program će biti objavljen naknadno.
Kinoteka će biti domaćin i Festivala kineskog filma. Na repertoaru od 14. do 18. decembra u sali „Makavejev“ nalazi se osam dugometražnih filmova nove produkcije. Među njima su dela slavnih autora Jimoua Džanga „Na litici“ (2021) i Kajgea Čena „Moj narod, moja zemlja“ (2019), kao i animirani fim „Ja sam ono što jesam“ (2021) Hajpenga Suena i dokumentarac „Veliko učenje“ (2021) grupe autora.

Uz promociju autobiografske knjige „Sam o sebi“ jednog od najznačajnijih srpskih reditelja Srđana Karanovića 20. decembra biće prikazana restaurisana verzija njegovog filma „Petrijin venac“ (1980).

Od 21. do 25. decembra održava se Festival studentskog filma. Program će biti objavljen naknadno.

Festival podvodnog filma svečano se otvara 24. decembra popodne u sali „Makavejev“, a nastavlja iste i naredne večeri u maloj sali.
U sklopu programa Sezona filmskih klasika u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva uz podršku Evropske komisije, 28. decembra premijerno će biti prikazana restaurisana verzija filma „Klakson“ (1965) Vojislava Kokana Rakonjca. Drama u kojoj su igrali Milena Dravić, Branka Petrić, Bekim Fehmiju, Dušan Janićijević, moći će da se vidi na dve projekcije – od 18 i od 20.30 časova.
Povodom pola veka od premijere čuvenog filma „Solaris“ (1972) Andreja Tarkovskog, 29. decembra biće prikazano to delo nekadašnje sovjetske kinematografje, ali i noviji američki film „Solaris“ (2002) Stivena Soderberga.

Program Šok koridor predstavlja takođe obeležava jedan jubilej – 40 godina od premijere filma „Stvor“ (1982) Džona Karpentera, koji će biti prikazan 30. decembra, uz još stariji film „Stvor sa drugog sveta“ (1951) Kristijana Najbija.
Redovni repertoar Jugoslovenske kinoteke biće nastavljen posle novogodišnjeg praznika.

Izvor: Jugoslovenska kinoteka

Related posts