Autorski portret Maje Bosnić u Kulturnom centru Vojvodine

Novo u popularnoj muzici 2022:
Autorski portret Maje Bosnić
Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”

U ovogodišnjem izdanju projekta “Novo u popularnoj muzici” Omladinski centar CK13 vam predstavlja rad beogradske kompozitorke Maje Bosnić, kroz izvođenje njenih dela, radioničarski rad sa lokalnim muzičarima, razgovor sa kompozitorkom i audio CD izdanje. Cilj komplementarnih aktivnosti je da se doprinese izradi umetničkog profila kompozitorke i na taj način dodatno afirmiše savremeno muzičko stvaralaštvo u Srbiji.

Autorsko veče kompozitorke Maje Bosnić održaće se 27. novembra 2022. u 19h u Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski” (Vojvode Putnika 2).

Program:

Unity.projections [001=>2] (2020) – za harmoniku i violončelo (13’)
The Upgrade (2017) – za ansambl sa telefonima (11‘)
A/C Modulations (2018) – za klavir (10’)
\com.app.data (2018) – za ansambl sa besplatnim aplikacijama (9’)
Vessels (160935 km) (2020) – za ozvučene žice, video i telefon (9’)
pneumothorax (ˌnjuːməʊˈθɔːræks) (2020) – za sopran saksofon i klavir (8’)
Menuet4phoneS (2019) – interaktivni performans za publiku sa telefonima (10’)

Izvođači i izvođačice:
Jelena Vujnović – flauta
Milan Savić – sopran saksofon
Jovan Savić – truba
Branko Džinović – harmonika
Maja Bosnić – klavir
Tamara Marinković – viola
Aleksandar Latković – violončelo
Boban Stošić – kontrabas

O kompozitorki:

Doktorirala je kompoziciju u klasi profesora Rodžera Redgejta na Goldsmiths univerzitetu u Londonu (Velika Britanija). Piše muziku za različite ansamble, orkestre, elektroniku i višemedijske projekte i njene kompozicije su do sada izvođene na umetničkim i muzičkim festivalima, među kojima su: musikprotokoll, Impuls (Austrija), CTM Festival, The International Ferienkurse fur Neue Musik Darmstadt, The Festival of Young Artists Bayreuth (Nemačka), Muzika ovde i sada, Međunarodna tribina kompozitora, Aprilski susreti, KOMA – Kompozicije mladih autora (Srbija), International Youth Arts Festival u Kingstonu na Temzi, Forum kompozitora u Londonu (Velika Britanija), Sites + Subjects u Plovdivu (Bugarska) i Timsonia festival nove muzike u Temišvaru (Rumunija). Njena dela su izvođena na više mesta u Evropi i podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Gete Instituta u Beogradu, Ernst fon Simens fondacije, Ministarstva kulture Austrije i Evropske kulturne fondacije. Dobitnik je treće nagrade na internacionalnom takmičenju kompozitora Nenj Music Generation u Kazahstanu 2020, pohvale Tajlandskog simpozijuma za novu muziku i umetnost 2020, stipendija Fonda za mlade talente Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije, festivala Donaueschinger Muziktage 2014, kao i stipendije In memoriam Iannis Xenakis Delian Academy for New Music 2019. Trenutno radi kao asistent profesor na studijskom programu kompozicija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

O projektu:

Projekat Novo u popularnoj muzici propituje odnose savremene i nove popularne muzike. Iako popularna muzika može imati komercijalni potencijal na uštrb kvaliteta muzičke ekspresije, inovacije i participativnosti, ona pak odiše autonomnim tendencijama u muzičkoj kreativnosti. Uzimajući u obzir ovu dvosmislenost, projekat teži da markira progresivne tendencije u savremenoj muzici ugošćavanjem kompozitora i muzičara koji su aktivni na raskršću savremene popularne i tzv. ozbiljne muzike. Implementacijom ovih tendencija kroz izvođenja, radionice i razgovore, želimo da otvorimo nove prostore muzičkog istraživanja i produkcije, i da podstaknemo aktualizaciju i kontekstualizaciju kroz preispitivanje trenutnog stanja na lokalnoj muzičkoj sceni. Interes projekta je koliko umetnički i edukativni toliko i društveni budući da nova popularna muzika i njoj imanentna kritika relativizuju ekskluzivnost ozbiljne muzike i propituju hijerarhiju u muzičkoj proizvodnji, brišući granice između uloga kompozitora i izvođača kao i potrebu za ulogom poručioca/medijatora. U tom smislu je specifičan cilj projekta svojevrsna politizacija umetnosti i kreativnog procesa kroz pretvaranje kompozitora u izvođače i izvođača u stvaraoce, kroz improvizaciju i zajednički rad. U tom smislu je jednaka pažnja istovremeno poklonjena pitanju muzičke prakse (Šta radimo sa muzikom?) kao i pitanju mišljenja umetničke stvari (Kako mislimo muziku?), odnosno pitanju specifičnog međuodnosa ova dva ključna aspekta procesa umetničkog stvaralaštva.

*Ovogodišnje izdanje projekta se realizuje uz pomoć Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, Ministarstva kulture Republike Srbije, Ernst Von Siemens muzičke fondacije i Heartefakt fonda, kao i uz pomoć Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Izvor: CK13

Related posts