Razgovor o „Teškim ljubavima“ Itala Kalvina u „Parobrodu“

Razgovor o novelama Teške ljubavi Itala Kalvina (Darma books, 2021) jednog od najvažnijih italijanskih i evropskih pisaca 20.veka, održaće se u petak, 25. novembra od 18 časova u UK Parobrod.

O novelama koje uz elemente komike govore o pokušaju ljubavi, u čijoj osnovi je tišina, nekomunikacija, govoriće Nađa Parandilović, urednica i izdavač, Gordana Subotić, koja je prevela zbirku i Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

Priče podeljene u dve celine, iz perioda 1949-1959 (osim Avanture jednog vozača) matematičkih naslova, konceptualno i programski poznatih čitaocima preko Bokačovog Dekamerona i priča Ernesta Hemingveja Men Without Women (Muškarci bez žena) iz 1927. predstavljaju žene kao glavne junakinje. Dužim tekstovima pod nazivom Težak život, Argentinski mrav (iz 1952.) o mravima koji kao prirodna nepogoda ostavljaju pustoš i Oblak smoga (iz 1958.) o neimenovanom velegradu, čija magla puna izduvnih gasova i otrova razara civilizaciju, uokviruje Kalvinove priče.

Italo Kalvino (1923- 1985) pisac, novinar, esejista, autor operskih libreta i prevodilac. Rođen na Kubi, od oca agronoma i majke botaničarke. Školovao se u San Remu,Torinu, Firenci, živeo u mnogim gradovima. U Parizu upoznaje Rejmona Kenoa, člana Ulipa (Oulipo- radionice potencijalne književnosti) čije Stilske vežbe je preveo Danilo Kiš. Čezare Paveze bio mu je prvi čitalac i paradigma ozbiljnosti. Priče “Teške ljubavi“ izlaze 1970. koje se mogu čitati na preko 30 jezika. Nakon njih objavljuje Nevidljive gradove, Zamak ukrštenih sudbina, Autobiografiju jednog gledaoca, predgovor za Četiri filma Federika Felinija, roman Ako jedne zimske noći neki putnik, zbirku eseja Nojevi/Gli struzzi. Dobitnik Legije časti.

Dobrodošli!

Izvor: Parobrod

Related posts