Poslednje otvaranje 59. Oktobarskog salona

Pred nama je poslednje, peto, otvaranje kojim će izložba 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala) najzad moći da se sagleda kao celina. Ujedno predstojeća je jedina nedelja, u periodu od 25. novembra do 4. decembra, kada će moći da se posete svi izložbeni prostori koji su obuhvaćeni ovogodišnjom koncepcijom.

Pozivamo vas da u četvrtak, 24. novembra u 18 sati otvorimo poslednje u nizu izložbi u Salonu Muzeja savremene umetnosti i galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, u kojoj će sat vremena ranije, u 17 sati biti priređen i razgovor na temu „Šta sve možemo zajedno – Mesna zajednica“.

Slede detaljnije informacije, uz napomenu da je ulaz u sve prostore i programe slobodan, a u Narodnom muzeju ulaz je besplatan nedeljom.
Dobrodošli ste!

ČETVRTAK, 24. NOVEMBAR 2022.
17.00 – razgovor „Šta sve mođemo zajedno – Mesna zajednica“ – Rimska dvorana Biblioteke grada Beograda

O saradnji zajednice stanara naselja Stjepan Filipović i Debatnog programa ULUS-a, govore: Jelena Dinić, Aleksandar Maksimović, Noa Treister, Vahida Ramujkić

OTVARANjA # 5
ČETVRTAK, 24. NOVEMBAR 2022.
18.00

Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Pariska 14
▶ Ana Adamović, Dubravka Ugrešić uz učešće Multimedijalnog instituta MaMa iz Zagreba

Galerija Biblioteke grada Beograda, Knez Mihailova 56
▶ Mesna zajednica „Stjepan Filipović“ i Debatni program ULUS-a
Uz učešće Tijane Cvetković, Andrijane Pajović, Milana Đorđevića, Milorada Toračkog, Srđana Miloševića, Ljubice Popović, Zvezdana Grgurovića, Maje Gecić, Dare Gecić, Prpa Maje, Prpa Gorana, Srđana Dinića, Aleksandra Maksimovića, Sare Čudanov, Katarine Konstandinović, Zorane Đaković Minniti, Jane Gligorijević, Jasmine Petković, Ivane Radojičić, Snežane Nevenkić-Ivanović, Jasmine Pejčić, Dragana Močevića, Giljerma Botera, članova saveta MZ „Stjepan Filipović”, članova grupe „Za naš lepi kraj Stjepana Filipovića”, Grupe za konceptualnu politiku, društvanca penzionera sa balota…

PETAK, 25. NOVEMBAR 2022.
Klub RTS, Svetogorska 1 (zgrada Radio Beograda)

Likovna kritika, društveni odnosi, politika izlaganja / Oktobarski salon u fokusu – konferencija

Udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija ove godine pokreće temeljna istorijska i savremena pitanja institucije Oktobarskog salona, proučavajući materijale nedavno uspostavljenog arhiva ove likovne manifestacije: pres-kliping, kataloge, fotografije, pravne dokumente i oralna svedočanstva. Kustoskinja programa: Jelena Vesić, predsednica sekcije AICA-Srbija

Program
10.30 – uvod u konferenciju: Zorana Đaković Minniti, Jelena Vesić
10.45 – 13.00 – prva sesija: Oktobarski salon i likovna kritika
Predavači: Jasmina Čubrilo, Radonja Leposavić, Mirosalv Karić, Mirjana Boba Stojadinović
Moderator: Stevan Vuković
13.00 – 14.30 – pauza
14.00 – 16.30 – druga sesija: Umetnička kritika druge polovine 20. veka: stanovišta, kritike, rasprave
Predavači: Branislav Dimitrijević, Milica Pekić
Moderator: Jelena Vesić
16.30 – 17.00 – pauza
17.30 – 20.00 – treća sesija: Oktobarski salon i velike izložbe savremene umetnosti: modaliteti izlaganja i refleksije, kako misliti dalje?
Predavači: Jelena Vesić, Stevan Vuković
Moderator: Branisalv Dimitrijević

SUBOTA, 26. NOVEMBAR 2022.
15.00 – javno vođenje
Kulturni centar Beograda: Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom, Filmska galerija

Mesto susreta: galerija Artget, ulaz isključivo sa Trga republike 5, prvi sprat

Kroz izložbu How on Earth? Milice Tomić vodi Jelena Vesić, kustoskinja

SUBOTA, 26. NOVEMBAR 2022.
19.00 – razgovor sa umetnicom
Art Hub KULA, Cetinjska 15
Uživo razgovor sa umetnicom Olivijom Plender

„Žene neće pobediti… sve dok ne budemo imale armiju… koja maršira sa štapovima i kamenjem sa Ist Enda i iz drugih delova Londona, i dok ona ne postane zastrašujuća za Vladu”, citat iz Slobode smrti Silvije Pankherst, kojim je Olivija Plender bila inspirisana za rad koji se prikazuje na 59. Oktobarskom salonu Priprema, pozor, paljba (Hold, hold, Fire, 2019).

Razgovor će biti na engleskom jeziku.

▶ Olivija Plender živi i radi na relaciji Stokholm/London. Njeni radovi često se zasnivaju na istraživanjima društvenih pokreta i njihove istorije, s obzirom da ono što mislimo da znamo o prošlosti neizbežno oblikuje ono što verujemo da je moguće u budućnosti. Glavne teme u njenim radovima su: odnsi između polova, moć i autoritet, ko polaže pravo da govori u javnosti i kako se definiše „racionalno“.

NEDELjA, 27. NOVEMBAR 2022.
12.00–15.00
Prostori (za) umetnosti, šetnja
Mesto susreta: Ulaz u Radio Beograd, Hilandarska 2

Ruta: Mural Dušana Rajića Dulaita u Makedonskoj 25, javni prostor oko Kulturnog centra Beograda; Biblioteka grada Beograda, Salon Muzeja savremene umetnosti.

O prostorima govori Danica Jovović Prodanović, urednica programa arhitekture u Kulturnom centru Beograda i članica Odbora Oktobarskog salona, a o radovima umetnici i umetnice.

Otvoreno za sve.
Prijavljivanje putem imejl adrese olga.masic@kcb.org.rs

Detaljne mape izlagačkih i javnih prostora 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala) naći ćete ovde: https://oktobarskisalon.org/prostor/

Izvor: KCB

Related posts