Obeležavanje jubileja 100 godina Duška Radovića

Veliki jubilej 100 godina Duška Radovića biće obeležen u utorak, 29. novembra u 18 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“.

U okviru programa kojim će se obeležiti datum rođenja našeg velikana pisane reči učestvovaće Zorica Hadžić, Matija Bećković, Olja Bećković, Boris Miljković, Miloš Radović i Branislava Milunov. Specijalni gosti večeri biće Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov.

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova dela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju 100 godina Duška Radovića posvećenu velikanu naše pisane reči koja će ovom prilikom biti predstavljena u pozorištu koje nosi njegovo ime.

Duško Radović je najomiljeniji, najčitaniji i najcitiraniji pisac i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture. Radović je bio autentičan i inovativan medijski stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta. Monografija 100 godina Duška Radovića nastala je sa željom izdavača za ponovnim uspostavljanjem sistema vrednosti kojima se u svom životu i stvaralaštvu vodio Duško Radović.

Boris Miljković, koji se zajedno sa Slavimirom Stojanovićem Futrom pobrinuo za nesvakidašnji izgled monografije,o radu na ovom kapitalnom izdanju izjavio je: 

„Pre svega, moram da kažem da mi je slobodan pad kroz ovaj ozbiljan kosmički prostor omogućila Zorica Hadžić, bez nje naprosto ne bi bio moguć. No, ovaj skok takođe ne bi bio moguć bez padobrana u čijoj je izradi učestvovala cela porodica Radović, sve sa mojim drugom iz klupe, a njihovim sinom. Kako god to izgledalo nekom drugom, za mene je put u središte buduće knjige, pa tako i u središte mnogih života, bio spektakularan, kao skok Feliksa Baumgartnera. Jedina razlika je u tome što sam ja znao šta me čeka na kraju, a vi nećete, dok ne probate”.

Slavimir Stojanović Futro o svom doprinosu na ovom izuzetnom izdanju je istakao: 

„Rad na ovom projektu bio je ostvarenje sna da se na bilo kakav način povežem sa Duškom Radovićem, očešem se o njegov vanvremenski, neprolazni duh, u nadi da će se bar neka čestica primiti. Duško je obeležio moje, kao i milione drugih detinjstava, ali sam ja uz njegove umotvorine počeo da crtam, poželeo da budem ilustrator, naivno misleći da je Dušku Petričiću lako kad ima tako dobre Radovićeve tekstove za ilustrovanje. U stvari, njegovi stihovi, reči i rečenice, budili su i zauvek nastavljaju da bude ono najbolje u nama – plemenitu, nenametljivu, pravdoljubivu misao”.

Sećanja na Duška Radovića u monografiji je podelila i Olja Bećković: 

„Toliko je bio ubedljiv da je sposoban za večnu ljubav, da sam ga 1967, u trećoj godini svog života zaprosila. Ponudio mi je manje obavezujuću varijantu – da se prvo verimo. Nije ga mrzelo da svrati na Palilulsku pijacu i kupi prsten. Pali smo na testu vremena”.

Obeležavanje jubileja 100 godina Duška Radovića je otvoreno za javnost, a svi zainteresovani koji žele da prisustvuju događaju mogu da se prijave na biletarnici Malog pozorišta „Duško Radović“.

Za sve ljubitelje Duškovog dela knjiga 100 godina Duška Radovića dostupna je na sajtu izdavača mascom.rs.

Kapitalna monografija – 100 godina Duška Radovića

Kapitalno izdanje 100 godina Duška Radovića priredila je Zorica Hadžić, a osmišljena je u saradnji sa Milošem Radovićem. Pored do sada neobjavljenih tekstova, beležaka, razglednica i crteža, knjiga sadrži i Radovićevu privatnu i poslovnu prepisku, kao i svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika. Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se pojavljuje kao narator, a za izgled ovog luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro, Boris Bota Miljković i Dušan Šević.

Foto: Branko Belić

Related posts