Izložba „Sva blaga, sve lepote“ V. Miljkovića u KvArt BW

Izložba „Sva blaga, sve lepote“ umetnika Vladimira Miljkovića biće otvorena u petak, 25. novembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

Posetioci će imati priliku da vide Miljkovićeve radove koji su nastali u poslednje tri godine i da se upoznaju sa umetnikovim specifičnim likovnim jezikom. Na slikama su prisutne ljudske i životinjske figure i nejasna lica smeštena u neobičnu scenografiju upečatljivih boja. Prema kazivanju umetnika, njegovo stvaralaštvo vezano je za težnju da dokumentuje sopstvena iskustva, ali i emocije koje ih prate. „Želja da preoblikujem stvarnost onako kako je doživljavam, pre nego pamtim, čini da moje figure poprimaju amorfne forme ambijenta i time grade jednu celinu koja ima za cilj da posmatrača isprovocira na dijalog i da ga ’’uvuče’’ u jedan unutrašnji svet koji vidimo onda kada osećamo, kada emocije oblikuju mišljenje“. Istovremeno, Miljkovićev stvaralački impuls vođen je razmišljanjima o svakodnevici, istoriji, društvu i odnosima koji se unutar njega formiraju. „Kada u sliku uvodim istorijske događaje ili ljude koji su obeležili epohe uglavnom prošloga veka, tendencija je da prikažem moju predstavu njihovog bića, onu ljudsku stranu, njihov trenutak osvrta i predaha. Time pravim paralelu između važnih događaja i savremenog društva i uvodeći nove ličnosti doprinosim svom stvaralaštvu. Prvobitno, to jeste proces zasnovan na principu arhiviranja bitnih trenutaka, s tim da ta arhiva ne podrazumeva samo dokumentarni, već uporedno analitički i emotivni pristup kako u istraživačkom, tako i u procesu slikanja. Samo tada koncept postaje bitniji od umetnika, a njegovo delo svedok sadašnjeg vremena“, zaključuje Miljković u propratnom tekstu izložbe.

Vladimir Miljković rođen je 1994. godine u Šapcu. Osnovne akademske studije završio je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Master i doktorske akademske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a kao stipendista Erazmus + programa doktorirao je na Jan Matejko Art Academy Krakow u Poljskoj. Član je ULUS-a. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njegove slike deo su različitih kolekcija u regionu i svetu.

Izložbu „Sva blaga, sve lepote“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 6. decembra 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izvor: Štab

Related posts