Umetnici iz Srbije i Francuske održaće koncert na Kolarcu

„Kao kompozitor koji živi u Beogradu, probudila mi se želja za stvaranjem umetničke simbioze između mladih umetnika i pretvorila se u projekat koji mi znači isto koliko i rad sa mladima na muzičkim delima“, ovim rečima Maja Le Ru Obradović opisuje kako je došla na ideju da organizuje muzički susret mladih umetnika, koji se ove godine dešava po drugi put.

U subotu, 3. decembra 2022. godine, u Zadužbini Ilije M. Kolarca od 20 časova nastupiće Orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije, a kao solistkinja će se predstaviti sopran Kolin Infant iz Francuske. Na programu će biti kompozicije Maje Le Ru Obradović, Mendelsona, Bolonja, Gunoa, Bartoka i Čajkovskog.

Kompozicije „Uzrečice i sujeverja“ i „Bazar četiri vetra“, za koje je Maja Le Ru Obradović napisala i muziku i tekst, biće premijerno izvedene na francuskom jeziku u intrepretaciji talentovane Kolin Infant. Premijeru će imati i Majina kompozicija „Ave Marija“, za koju je reči napisala Frans Mažua Lelu. Besplatne ulaznice za koncert mogu se preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5). Organizator koncerta je asocijacija „Forgerons du Rêve“ iz Švajcarske.

Škola za muzičke talente, koja ima status Škole od posebnog nacionalnog značaja, osnovana je 1973. godine u Ćupriji, i jedna je od tri takve obrazovne institucije u svetu, koja okuplja najtalentovaniju decu iz svih krajeva Srbije pa i šire. Škola je gudačkog smera, u njoj se obrazuje oko 80 učenika od 6 do 18 godina. Veliki broj profesora u školi su nekadašnji njeni učenici koji su se vratili da bi nastavili tradiciju i sami prenosili svoje znanje mlađim generacijama. Osim svoje obrazovne funkcije, Škola ima bogatu koncertnu delatnost, širom naše zemlje i u inostranstvu – mladi muzičari imaju prilike da tokom svog školovanja sarađuju sa eminentnim izvođačima i dirigentima. Mnogi bivši učenici Škole za muzičke talente su članovi renomiranih domaćih i svetskih orkestara, kamernih ansambala, a na internacionalnoj muzičkoj sceni su prisutni i kao solisti. Umetnički direktor Škole je violončelista Srđan Sretenović, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a sa orkestrom radi profesor Dragan Mirčić.

Sopran Kolin Infant započela je muzičko obrazovanje studirajući klavir i violončelo, da bi se kasnije, zbog velike ljubavi prema operi, opredelila za solo pevanje. Nakon dobijanja nagrade za mlade talente na konkursu „Alan Fondari“, odlazi na master studije na prestižnu Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu, u klasi Ketlin Livingston i Jana Ledingama.

Kolin Infant istražuje različite repertoare – redovno nastupa u oratorijumima, ostvarila se u operskim ulogama (Norina u operi „Don Paskvale“, Cerlina u „Don Đovaniju“, Despina u „Tako čine sve“), a posebno interesovanje pokazuje za savremenu muziku, sarađujući sa kompozitorima među kojima su Bruno Kule, Benoa Menu, Omar Jagubi, Filip Ersan i drugi. Redovno sudeluje kao izvođač i organizator koncerata u poznatim pariskim koncertnim salama – Dvorana ’Radio France’, dvorana Korto, pozorište na Šanzelizeu, pozorište Šatle… Takođe učestvuje u različitim projektima širom Francuske, sa velikim orkestrima i manjima ansamblima, koji imaju za cilj popularizaciju i promociju klasične muzike, kako bi se približila široj publici.

Maja Le Ru Obradović studirala je gitaru kod Alberta Ponsea u Parizu i Dagoberta Linaresa u Lozani. Dugi niz godina intenzivno se bavi komponovanjem – njen muzički izraz, tonalan i romantičan, često je pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa. Komponovala je dva koncerta za gitaru i gudački orkestar, kao i veliki broj dela kamerne muzike. Autor je muzike za dva filma, a prema njenoj „Maloj sviti za princa“ za solo gitaru, inspirisanoj novelom „Mali princ“ Sent Egziperija, napravljena je predstava koja je igrana na četiri jezika u pet zemalja. Ministarstvo kulture Francuske je 2012. godine odlikovalo Maju Le Ru Obradović Ordenom viteza umetnosti i književnosti.

U septembru ove godine, u Novom Sadu je, kao porudžbina Fondacije „Novi Sad – prestonica kulture 2022“, premijerno izvedeno njeno delo „Dositej Obradović“, za mecosopran, tenor, bariton, violončelo, flautu i klavir. Kao deo manifestacije „Festival de guitar de Versoix“ početkom novembra u Ženevi je svetsku premijeru imao njen novi koncert za gitaru i orkestar „Concerto Sud-Atlantique“, a u ulozi soliste predstavio se sjajni mladi gitarista Vojin Kocić.

Pored koncerta u Beogradu, ansambl će se predstaviti i publici u Ćupriji, 2. decembra, u sali Muzičke škole „Dušan Skovran“ u 20 časova.

Related posts