Mladi kantautor Dubak objavio spot i singl „Unapred unazad“

U poznim danima jeseni i tople hladnoće beogradski kantautor Dubak nam izdaje svoj prvi studijski singl za hrvatsku izdavačku kuću Više, manje, zauvijek. Izdanje je propraćeno spotom I zove se Unapred unazad.

U pesmi Dubak se vitičasto osvrće na nevolju koja je ljudsko stanje što se i vidi u strofi u kojoj veli da „ništa neće biti bolje ako imaš malo volje, ništa neće biti bolje ako živiš bez nevolje“ i „izvuci se za dlaku dok još imaš kose“ kao blagorečeni podsetnik da je naše vreme, predviđeno za rešavanje problema, vrlo ograničeno. Spot je režirao i montirao mladi umetnik Mihailo Savić iz fuckno bebe koristeći kombinaciju looping i stop motion animacije što se kao kreativno rešenje fino nadovezuje na „kockičastost“ same pesme. Pesma je snimljena u kućnom studiju Filipa Pandrca dok je miks i master radio Nikifor Morton iz Moloe. Dodatne animacije odradio Aleksandar Petković (Azza).

Luka Dubak (29.10.1995) je beogradski muzičar poreklom iz Ribnice. U dosadašnjem muzičkom poduhvatu učestvovao je u nekoliko projekata poput njegovog srednjoškolskog HC benda Tortüra i alt. garaž sastava Piplfoks sa kojim je išao i na evropsku turneju 2014. Osim toga ostale kolaboracije uključuju kraće saradnje sa beogradskim kantautorima poput Galena i Ane Avramov kao i sa odomaćenim VMZ-ovcem, Nikom Nikolićem sa kojim je izbacio singl Gore dole početkom 2022. i sa kojim učestvuje na zajedničkom projektu Laplander zajedno sa Aleksandrom Petkovićem iz Azza & Kapale. Za kantautorski pristup stvaralaštvu, Dubak se odlučio vrlo rano, snimajući i samo-izdavajući svoj „prvi“ nezvanični ipi „Songs From The Bottom“ ili ti „Morning In The Afternoon“, sa 20 godina, kao i dream pop singl pod nazivom „Feelgood Star“, iste godine. Dok je samu inspiraciju za početak kantautorskog rada dobio od kontemporarnih srbsko-hrvatskih autora poput Denisa Kataneca, Ivana Ščapeca (Seine), Ilije Ludviga, Milenka Vujoševića (Enš), Ivana Kačavende (Ivica) i Boška Mijuškovića (TTTuristi).

Related posts