Peta nedelja 59. Oktobarskog salona

ČETVRTAK, 17. NOVEMBAR, 2022.
18.00
Narodni muzej Srbije, drugi sprat, sala 2.13

Na drugom spratu Narodnog muzeja Srbije, u okviru stalne postavke Evropske umetnosti od 14. do 20. veka (sala 2.13), postavljena je slika francuskog umetnika Erika Korna pod nazivom Talas, neka me život nosi (ulje na platnu, 183 x 224 cm, 2020–2021). Ova intervencija odvija se u okviru 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala).

Pozivamo vas da nam se pridružite promišljanju umetničkog dijaloga između radova iz kolekcije Narodnog muzeja i rada umetnika Erika Korna o vezama, sličnostima i razlikama u shvatanju egzila i utočišta nekada i danas.
Kroz izmenjen deo stalne postavke Evropske umetnosti u okviru saradnje između Narodnog muzeja i 59. Oktobarskog salona vodi i o ovim temama govori Dragana Kovačić, muzejska savetnica.

▶︎ Erik Korn je umetnik i kustos, osnivač centra za savremenu umetnost Le Plateau u Parizu. Kustos je brojnih međunarodnih izložbi i redovni je saradnik muzejske zbirke Berardo u Lisabonu od njenog otvaranja u okviru koje je kao kustos priredio brojne međunarodne izložbe, poput Vieira da Silva retrospective, Quel Amour!?, Charlotte Salomon, Leben oderTheater, kao i inauguracione izložbe O Esplendor između ostalih. Njegova umetnička dela nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Francuskoj i inostranstvu. Zastupa ga Galerija Patricia Dorfmann u Parizu.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu na RADIONICU KOLAŽA „Poligon za pokazne vežbe”, koju vodi Šejma Fere, učesnica na 59. Oktobarskom salonu. Radionica se održava u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, gde je, među ostalim, predstavljen i umetnički rad Šejme Fere.

Radionica se održava dva dana, u petak 18. novembra od 17.00 do 19.00 i u subotu 19. novembra od 11.00 do 14.00. Materijal za rad je obezbeđen. Učešće je besplatno, a preporučujemo da se na radionicu prijavite putem imejla olga.masic@kcb.org.rs. Dobrodošli su i svi koji se ne budu prijavili, samo se pridružite.

Okupljanje je u galeriji Univerzitetske biblioteke, Bulevar kralja Aleksandra 71, prvi sprat.

°–°
Tematski radionica nema ograničenja za likovne radove, a utoliko bolje ukoliko nekoga bude inspirisala ideja alternativnog mesta koje sami gradimo za izražavanje i stvaranje (referenca na moju instalaciju „Poligon”) ili provociran da reaguje na pojam „Oktobarskog salona”, u smislu ispitivanja dosadašnjih praksi, relevantnosti ove izložbe u odnosu na lokalni kontekst, potencijal za aktiviranje lokalne scene, itd.
https://oktobarskisalon.org/koncepcija/

Nakon radionice biće objavljen fanzin u tiražu od 59 primeraka sa radovima učesnika radionice, koji će biti podeljen učesnicima i izložen u galeriji do kraja 59. Oktobarskog salona, do 4. decembra.

▶︎ Vizuelna umetnica Šejma Fere svoje radove gradi od slika nađenih u štampanim materijalima i mrežom odnosa raznorodnog sadržaja reflektuje na šizofrenost sadašnjeg trenutka u kontekstu konzumerizma u globalizovanom svetu. Diplomirala je slikarstvo i grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Nedavne izložbe su: Umetnost na delu, MSUM, Ljubljana; Srpska savremena umetnost, River Art Centar, Bronks; Živi smo, sa Sašom Stojanovićem, Art Zadruga, Novi Sad. Dobitnica posebnog priznanja za sliku Fondacije Onazis; finalistkinja Nagrade Guaš Koranti za slikarstvo; Nagrada za izložbu Kolarčeve zadužbine. Živi u Beogradu, u statusu samostalne umetnice.

PETAK, 18. NOVEMBAR, 2022.
18.00
Dvorana Kulturnog centra Beograda, bioskopska sala, Kolarčeva 6
ulaz besplatan

18.00 – „Lex Homeless“ (Zakon beskućništva), kreativni dokumentarac, 2020, 73 min
Uloge: Katica, Zoran i Zlatko Đurđević
Produkcija: Interkulturalni teatar III/40 AR Cinema

U okviru 59. Oktobarskog salona pažnju skrećemo na filmsko stvaralaštvo Zorana Tairovića i teme beskućništva i beskućnika čiji broj već godinama samo raste, a ova važna tema još uvek nije definisana u zakonodavnom okviru.

Odmah nakon projekcije filma „Lex Homeless“ u bioskopskoj sali biće priređen razgovor sa Zoranom Tairovićem, rediteljem filma, multimedijalnim umetnikom i direktorom Festivala kratkog metra sa „romskom temom“ FROM
Razgovor vodi Ivan Velisavljević, urednik programa arhiva DKSG, filmski i književni kritičar

O filmu
Katica – majka četrnaestoro dece i njena dva brata Zoran i Zlatko žive na ivici siromaštva u modernoj Evropi. Njihovo putovanje vodi nas na same dokove našeg društva, gde siromaštvo i nemoć žive zajedno sa verom u život i lepotom malih stvari. Njihovo putovanje kroz dualnost pobuđuje pitanje: da li živimo u slobodnom svetu ako je 3,6 milijardi naše braće i sestara, pripadnika ljudske rase, kontrolisano njihovom oskudicom?

Dr Zoran Tairović je multidemijalni umetnik iz Novog Sada, Malog Iđoša i države „State of Art“. Završio je Likovnu akademiju u Novom Sadu. Doktorirao je na interdisciplinarnim studijama menadžmenta i primenjenim umetnostima. Njegovo polje delovanja usmereno je ka likovnoj umetnosti, muzici, filmu, pozorištu i pisanoj reči. Njegovi filmovi bili si prikazivani i nagrađivani na festivalima širom sveta u Marseju, Luganu, Kustendorfu, Martovskom festivalu…

U saradnji sa Evropskim Romskim Institutom za Umetnost i Kulturu ERIAC Srbija.

SUBOTA, 19. NOVEMBAR 2022.

udruženi programi
12.00 – 15.00
Prostori (za) umetnosti šetnja + vođenje u Salonu Muzeja grada Beograda + aktivacija instalacije grupe Karkatag u Paviljonu na Cvetnom trgu

Prostori (za) umetnosti, šetnja
12.00 – Mesto susreta: Ulaz u Radio Beograd, Hilandarska 2

Izložba se nalazi u Klubu RTS, Svetogorska 1 – o umetničkom radu Tamo gde se ne čujemo sigurno je kraj sveta, grupe Jednostavno rečeno
Makedonska 25 (pored javnog parkinga) – o muralu Crno nebo nad Beogradom Dušana Rajića Dulaita
Art Hub Kula
O prostorima govoriće Danica Jovović Prodanović, urednica programa arhitekture u Kulturnom centru Beograda, a o umetničkim radovima u dijalogu sa pristutnim autorima Zorana Đaković Minniti, umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona

Javno vođenje u saradnji sa istraživačima sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju
13.30 – Mesto susreta: Salon muzeja grada Beograda, Bulevar kralja Aleksandra 30
Miloš Ćipranić, naučni saradnik IFDT, Danica Jovović Prodanović i Zorana Đaković Minniti

Javno–interaktivno vođenje kroz instalaciju grupe Karkatag
14.30 – Paviljon na Cvetnom trgu
O instalaciji n(ex)t y(o)u govore autori, članovi grupe Karkatag, uz dodatno razgibavanje, čaj i druženje

  1. novembra očekuje nas poslednje otvaranje izložbenih prostora u okviru 59. Oktobarskog salona, u prostoru Salona Muzeja savremene umetnosti Beograd i galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

Detaljne mape izlagačkih i javnih prostora 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala) naći ćete ovde: https://oktobarskisalon.org/prostor/

Izvor: KCB

Related posts