Svetska premijera filma „Prizvan i pozvan“ u Amsterdamu

 Dokumentarni film o srpskoj političkoj istoriji i prvim višestranačkim izborima 1990, Prizvan i pozvan, izabran je za prestižni takmičarski program na najznačanijem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amesterdamu, gde će imati i svoju svetsku premijeru  14. novembra. 

„U dinamičnoj smeni prošlosti i sadašnjosti, arhivskog i snimljenog materijala, komičnom šumu sukobljenih ideologija i egoa, preispitujući sadašnji trenutak, pratimo put od kraja jednopartijskog sistema, preko prividne demokratije do početka građanskog rata“, izjavio je Luka Papić, reditelj filma.

“Prizvan i pozvan je politička ready made komedija sa tragičnim posledicama koja, promatrajući jedan od najčudnijih perioda u srpskoj političkoj istoriji, govori o pet bivših predsedničkih kandidata, danas pet neprilagođenih antiheroja koji se prisećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima 1990. godine. i ponovo proživljavaju taj, za sve njih, sudbonosan događaj“, izjavio je Srđa Vučo, reditelj filma. 

Film je nastao u produkciji Ranč productiona uz podršku Filmskog centra Srbije. Produkcija veliku zahvalnost duguje kolektivu Medijska arheologija na čiji se rad sa arhivom i istraživanje “Prizvan i pozvan” nadovezuje. Ekipu filma čine, Luka Papić i Srđa Vučo, scenario, režija, montaža, produkcija, Luka Papić, kamera, Mićun Jauković, dizajn zvuka, Jelena Marković, supervizor montaže, Jovan Bačkulja, ko-producent i Vladimir Vulević, saradnik na scenariju. 

Ovo je drugi dugometražni dokumentarni film Ranč production-a koji će imati premijeru 14. novembra 2022. u Amsterdamu. Prethodni film “Bez” osvojio je nagrade na festivalima Visions du Reel, Beldocs i Underhill i sada nastavlja prikazivanja na međunarodnim festivalima (u oktobru je prikazan na festivalima Astra film festival u Rumuniji i 30_70 u Italiji). Tokom novembra, film će imati više projekcija u Dvorani kulturnog centra u Beogradu. 

IDFA, Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, jedan je od vodećih festivala dokumentarnog filma u svetu. Tokom dvanaest dana prikazuje više od 250 međunarodnih dokumentarnih filmova. U okviru festivala održavaju se i IDFA Forum, najveće evropsko tržište sufinansiranja za međunarodne dokumentarne produkcije i Docs for Sale, međunarodno tržište dokumentarnih filmova na kome agenti i distributeri imaju izbor najboljih kreativnih dokumentarnih filmova u protekloj godini. Ovi programi, pozicionirali su IDFA festival, kao najbolje rangirani u svetu kreativnog dokumentarnog filma.
Više informacija o premijeri filma i takmičarskom programu IDFA festivala na linku https://www.idfa.nl/en/article/174206/opening-film-envision-competition-international-competition-idfa-doclab-selections-announced-for-idfa-2022.

Related posts