Program SKC Kragujevac od 14. 11. do 20. 11. 2022.

Ponedeljak, 14. novembar u 1900
Galerija SKC
Razgovor o knjizi A htela sam, Maja Solar

Nova knjiga Maje Solar predstavlja prvorazredni poetski događaj, iskorak kako u odnosu na autorkin dosadašnji opus, tako i u odnosu na srpsku književnost. Sasvim je moguće da ni nemamo ime za ono što je Solar napisala, budući da se njeno delo nepokolebljivo opire svim kalupima i žanrovskim određenjima. Kontrapunkt poezije i proze pokazuje retku kombinaciju smelosti, umetničkog integriteta i lirske delikatnosti. Uspevajući da bude i tiha i bučna, poetična i politična, čulna i intelektualna, knjiga Maje Solar ujedno je i živopisna studija nesanice i karneval identiteta u kome su nespokoji upareni sa radostima. Fluidnost je sveprožimajuća, kako sa strane sadržine i forme, tako i u odnosu na jezik, jer stvaranje ovog dela predstavlja i jedan sasvim ličan poduhvat – pokušaj pronalaženja, odnosno, vraćanja sopstvenog jezika. Susret ekavice i ijekavice ne tiče se samo istraživanja izražajnih mogućnosti, već ima duboko identitetsko uporište, koje i obavezuje i oslobađa. Briga za jezik u kontekstu fizičke i duhovne insomnije poseduje i svojevrsnu erotičnost, koja je jedna od ključnih odlika ove zbirke.

Ponedeljak, 14. novembar u 2100
Kontakt galerija SKC
Jazz Monday – Pop in Jazz Trio

U ponedeljak 14. novembra u Kontakt galeriji SKC-a od 21h nastupa bend Pop in Jazz Trio. Ovo je još jedan lokalni sastav nastao u sklopu muzičkog programa i ciklusa svirki Jazz Monday. Pop in Jazz Trio izvodi obrade pop numera u ja aranžmanima. Sastav čine: Iva Paunović- vokal, Nemanja Ristović – bas, Aca Pejčić – klavijature.
Ulaz na koncert je slobodan.

Sreda, 16. novembar u 2100
Radio televizija Kragujevac
SKC kvArt – Svetlana Spajić

Svetlana Spajić je srpska tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog, kulturni aktivista i prevodilac. Pored izvođenja srpske narodne muzike, poznata je i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Pevala je u grupama „Paganke“, „Moba“, „Drina“, „New Ritual Group“, „Žegar živi“, Pjevačka družina Svetlane Spajić. Sa bendom „Cyclist Conspiracy“ nastupala je dva puta u SKC-u.

U najnovijoj epizodi emisije SKC kvArt Svetlana Spajić govori o radionici tradicionalnog pevanja koju je vodila u sklopu programa ovogodišnjeg ESTAM festivala.

Četvrtak, 17. novembar u 2100
YouTube kanal SKC
SKC kvArt – Akademsko pozorište SKC Kragujevac – Autobus S

U novoj epizodi serijala SKC kvArt upoznajemo se sa članovima Akademskog pozorišta SKC-a i sa njima razgovaramo o novoj predstavi Autobus S. Reditelj i glumci otkrivaju nam kako je tekao proces rada na predstavi, na koji način su odgovorili na izazove koje je pred njih doneo Kenoov tekst Stilske vežbe, po čijim motivima je predstava i rađena. O tome šta za njih znači biti član Akademskog pozorišta, o utiscima sa premijere i još mnogo čemu pogledajte u novom izdanju serijala SKC kvArt.

Izvor: SKC

Related posts