Počinje 19. Međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“

  1. Međunarodni festival Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum
    5–9. novembar 2022.

Galerija SANU, Knez Mihailova 35
Konak kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8
Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Kneza Miloša 56

Kulturni centar Beograda 2003. godine pokrenuo je festival posvećen promociji klavijaturnog instrumenta delikatne zvučne boje – čembala, kao solističkog i kamernog instrumenta epoha od šesnaestog veka do savremenog doba. Iako njegov ton, sama konstrukcija instrumenta i specifični način sviranja konotiraju istorijska vremena, kao retko koji instrument koji se ne koristi u mejnstrimu, on opstaje i raduje svoje posvećenike. Festivali čembala su retki u Evropi, što Kulturni centar Beograda, kao organizatora, čini zaista centrom evropske kulture. Specifičnost beogradskog međunarodnog festivala čembala je i što je u potpunosti dostupan javnosti, pri čemu je ulaz na sve koncerte slobodan.

Devetnaesto izdanje festivala Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum održaće se od 5. do 9. novembra 2022. godine u tri beogradska koncertna prostora: Galerija SANU, Konaku kneginje Ljubice i Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.
Tokom dosadašnjih osamnaest izdanja, bogatu literaturu pisanu za čembalo predstavljali su neki od najrenomiranijih muzičara iz Evrope i Srbije. Ove godine nastupiće predstavnice domaće scene, Svetlana Stojanović Kutlača, Sofija Perović i Jovana Topalov kojoj će se u duu pridružiti Sofija Grgur, naša čembalistkinja i orguljašica koja živi i radi u Švajcarskoj. Koncerte će održati i čembalistkinje koje se trenutno usavršavaju u inostranstvu, Mej Mansouri koja studira u Gracu, i Emilija Miodrag, kojoj će se pridružiti kolege sa Muzičke akademije u Ljubljani. Takođe, publici će se predstaviti i mladi čembalisti okupljeni u ansamblu Parnas, kao i polaznici majstorskog kursa našeg Festivala.
Čast da otvori festival imaće čembalista iz Austrije – Aleksander Gergeljfi koji će tokom boravka u Beogradu voditi i majstorski kurs za beogradske učenike i studente. Na ovaj način preneće i publici i polaznicima najaktuelnija zbivanja na muzičkoj sceni centara kao što su Beč i Grac u kojima živi i radi, a koji su neki od centralnih tačaka za obrazovanje muzičara u Evropi.
Osim široj javnosti poznati kompozitora muzike za izvođenje na čembalu kao što su Bah, Teleman, Hendl i Skarlati, izvodiće se i dela savremenih kompozitora Planjevskog i Kumansa.

Jedna od namera festivala tokom godina bio je i da istražuje akustičke kvalitete različitih koncertnih prostora u Beogradu u spoju sa specifičnim zvukom čembala, pa ćemo ove godine po prvi put koncerte festivala održati u Galeriji SANU i u Konaku kneginje Ljubice, zahvaljujući ljubaznosti i otvorenosti za saradnju ove dve institucije. Podrška uprave Galerije SANU stigla je u trenutku kada smo ostali bez mogućnosti da održavamo koncerte u Svečanoj sali Skupštine grada koju je beogradska publika već tradicionalno povezivala sa čembalom i festivalom posvećenom ovom instrumentu. To što nam je Galerija SANU širom otvorila vrata u trenutku kada nam je pomoć bila najpotrebnija, gest je koji dokazuje da samo zajedništvo i saradnja mogu dati rezultate, već i da jedino udruženi možemo sačuvati mesto umetnosti u društvu i potcrtati njen značaj.

Podrška Festivalu ove godine stigla je i od Muzeja grada Beograda, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, Udruženja muzičkih umetnika Srbije, kao i od Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu.

KONCERTNI PROGRAM FESTIVALA:

Galerija SANU, Knez Mihailova 35
Subota, 5. novembar
18.00 – Aleksander Gergeljfi (Austrija)
program: Mocart, Froberger, Mufat, Fuks, Hendl…
19.30 – Svetlana Stojanović Kutlača
program: Skarlati

Nedelja, 6. novembar
18.00 – Sofija Perović
program: Ramo
19.30 – Ansambl Parnas
program: Skarlati, Persl, Hendl, Bah

Konak kneginje Ljubice, Kneza Sime Markovića 8
Ponedeljak, 7. novembar
18.00 – Koncert polaznika majstorskog kursa 19. međunarodnog festivala Čembalo, živa umetnost
19.30 – Mej Mansouri, čembalo, Petar i Milan Ivanović, traverzo flaute
program: Mare, Difli, J. S. Bah, J. K. Bah

Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Kneza Miloša 56
Sreda, 9. novembar
19.00 – Jovana Topalov i Sofija Grgur
program: Grgur / Topalov, Ramo, Krebs, Planjevski, Kumans
20.30 – Trio ETU (Emilija Miodrag, čembalo, Tanja Jarc, traverzo flauta, Urban Klančar, blok-flauta) i Srđan Stanić, viola da gamba
program: Oteter, Sarti, Kvanc, Bah, Teleman

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Detaljni program i biografije muzičara naći ćete ovde: https://www.kcb.org.rs/category/muzicki-program/

Urednice Muzičkog programa Kulturnog centra Beograda su Ljubica Solunac i Damjana Njegić.

Izvor: KCB

Related posts