Izložba „Etnos i Eros“ Kemila Bektešija u DOB-u

Od 1. do 11. novembra 2022. // Galerija Doma omladine Beograda

Otvaranje izložbe: 1. novembar u 19h

Izložba “ETNOS I EROS” Kemila Bektešija predstavlja seriju radova u kojoj se propituje odnos tradicionalnog i savremenog. Termin tradicionalno se u radovima autora izložbe kritikuje kao pežorativna konotacija ove reči koja se semantički može uporediti sa rečju konzervativno, a koje se u svakodnevnom govoru neretko upotrebljavaju kao sinonimi.

Sa druge strane, tradicija je kod Bektešija nešto u šta on implementira savremene elemente, komentare, fenomene i kontekste te se tako osvrće na ustaljene stare narative koji opstaju u savremenom društvu poput zanemarivanja i nerazumevanja seksualnosti žene i njenog tela kao takvog u raznim (često nametnutim) društvenim ulogama – objekat požude, oličenje čednosti i majčinstva, domaćica i žena, hiperseksualizacija i porno industrija, cenzura i erotika kao seksualna želja i čulno zadovoljstvo koja je i danas tabu tema ne samo u okvirima edukacije i poznavanja ljudskog tela i osnovne anatomije, već i u aktuelnim “urbanim” diskursima. Takođe, kritika patrijarhata, toksične muškosti i falusocentričnog sistema koji utiču na nemogućnost prevazilaženja patrijarhalnog društvenog poretka. Kombinujući tradicionalne i motive iz balkanskog folklora sa savremenom likovnom poetikom i novim medijumima Bekteši kreira sliku koja svojim vizuelnim jezikom aktuelizuje problematiku prikazivanja nagog (ženskog) tela kroz istoriju do danas. Motivi poput miljea i bosanskih tepiha pojavljuju se u svrhu cenzure, žensko telo kao plodna zemlja, stare bosanske poslovice kao mantre koje se ponavljaju, pa sve do gotovo komično ciničnih elemenata sa dopadljivo “ženskom estetikom” kroz upotrebu roze boje, protežu se kroz čitavu seriju radova.

Bojana Jovanović, kustoskinja

Kemil Bekteši, vizuelni umetnik, rođen je u Beogradu 1997. godine. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu. Deo studija proveo je u Portugalu, na Faculdade de Belas Artes do Porto, gde je studirao savremenu umetnost. Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu za dodiplomski i magistarski studij, čime je postao jedan od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu. Takođe, proglašen je najboljim studentom Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu na diplomskom i magistarskom studiju. Zanimaju ga savremene metode umetničke prakse i nije ograničen na medij. Bavi se slikarstvom, skulpturom, objektima, instalacijama, videom i performansima, a često je prisutan i u javnom prostoru. Propituje tema vezane za identitet, geopolitiku i nacionalnost. Postao je najmlađi finalista za nagradu ZVONO (YVAA – Young Visual Artists Awards, Bosna i Hercegovina), 2020. godine, a 2022. je bio finalista i za nagradu MANGELOS (YVAA – Young Visual Artists Awards, Srbija). Suosnivač je i saradnik Galerije suvremene umetnosti “Manifesto” u Sarajevu.

***************************

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.
www.domomladine.org

Izvor: DOB

Related posts