Erik Friedlander, Ofer Mizrahi i Kühn Fu na 25. Pančevačkom džez festivalu

Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Kulturnom centru Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine. Druge festivalske večeri, u subotu 5. novembra nastupiće Eric Friedlander’s „The Throw”, Ofer Mizrahi, i bend Kühn Fu.

Koncertno veče u Dvorani KCP-a će u 20 časova otvoriti sastav čeliste Erika Friedlandera „The Trow“, koji uz njega čine renomirani muzičari američke scene – pijanista Uri Caine, basista Mark Helias i bubnjar Ches Smith.

Erik Friedlander je na njujoršku scenu devedesetih godina prošlog veka stupio na velika vrata sarađujući kako sa respektabilnim imenima iz sveta improvizovane i džez muzike kao što su John Zorn ili Dave Douglas, tako i sa vinovnicima tamošnje alternativne rok scene. Svesno se odmakavši od džez tradicije i reputacije retro-bapera, Friedlander je uspeo da stvori obilje spiritualne i uzbudljive muzike u maniru koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv kao samo njegov.  Friedlenderova muzika najčešće obitava u prostoru avangarde, ali tonalnost i sonantnost su upravo kvaliteti koji njegovoj muzici omogućavaju nijansiranost jezika, čime ostvaruje neophodnu interakciju između melodijskih linija, improvizacije i konačno zaokruženog autorskog dela – kompozicije.

Koncertno veče u 21:45 nastaviće se koncertom izraelskog muzičara Ofera Mizrahija koji svira na jedinstvenoj 24-ožičanoj gitari.

Mizrahi je zvučni istraživač čija je muzika odraz u ogledalu njegovog nomadskog životnog puta i težnje ka postizanju iskonske lepote zvuka. Zajedno sa članovima svog trija, čelistkinjom Leat Sol Sabah i kontrabasistom Davidom Mihaelijem, Mizrahi kreira multikulturalni muzički dijalog koji kombinuje stilske akcente Kavkaza, Turske, Indije i Balkana sa sofisticiranošću džez harmonije i fraziranja. Zvuci Mizrahijeve Whale gitare došli su 2019. godine i do višemilionskog auditorijuma, kada je u okviru takmičenja za Pesmu Evrovizije njegov instrument imao zapaženu rolu u izvođenju revijalne kompozicije izraelskog Idan Raichel Project.

U Foajeu Kulturnog centra Pančeva u 23h nastupiće internacionalni sastav Kühn Fu koji čine Christian Kühn (gitara, vokal), Ziv Taubenfeld (bas klarinet), Sofia Salvo (bariton saksofon), Esat Ekincioglu (bas) i George Hadow (bubnjevi).

Svoju muziku nazivaju ”paranoični prog-pank-džez”, a respektabilni džez vokabular koji svaki od muzičara poseduje intrigantno se uklapa u kabaretsku burlesku, u kojoj se susreću odjeci ambicioznosti i ekstremnih granica sonične i aranžerske kreativnosti Franka Zappe i Johna Zorna, brutalnosti hevi-metal rifova, poletnosti i optimizma surf-roka.

Foto: Zohar Ron

Izvor: KomunikArt

Related posts