Svečano otvoren 59. Oktobarski salon

Sinoć je svečano otvoren 59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale) u prostoru Salona Muzeja grada Beograda u Bulevaru kralja Aleksandra 30, iskazima sekretarke Sekretarijata za kulturu Grada Beograda Nataše Mihailović Vacić, pomoćnika ministra u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Radovana Jokića i Danice Jovović Prodanović, članice Odbora Oktobarskog salona i kustoskinja Kulturnog centra Beograda.
Gospođa Mihailović Vacić istakla je posvećenu nameru da se u dalji razvoj Oktobarskog salona, ali i same forme ove manifestacije, uključe umetnici i stručna javnost, kao i široka javnost kojoj je ovaj program namenjen.
Gospodin Jokić je naglasio neizostavnu podršku i posvećenost Ministarstva kulture i informisanja RS najvažnijoj manifestaciji savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, kao i da će Oktobarski salon i nadalje uživati podršku u razvijanju i traženju inovativnih formi održavanja i artikulisanja savremenog stvaralaštva.
Gospođa Jovović Prodanović istakla je važnost odluke koju je doneo Odbor Oktobarskog salona, da se u kratkom roku i izuzetno zahtevnim okolnostima rad na ovogodišnjem izdanju dodeli kolektivu Kulturnog centra Beograda. „Ovogodišnje izdanje, u navečer šezdesetom izdanju planiranom za 2024. godinu, posvećeno je preispitivanju duge i neprekinute istorije Oktobarskog salona od 1960. godine.” Danica Jovović Prodanović saglasila se sa gospodinom Jokićem da nas Oktobarski salon takođe suočava sa važnim pitanjem nepostojećeg odgovarajućeg reprezentativnog izlagačkog prostora za ovako važne manifestacije kakav je Oktobarski salon.
Pored nedavno otvorenog Salona Muzeja grada Beograda, sinoć su predstavljeni radovi u prostoru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramboa, u paviljonu na Cvetnom trgu, kao i mural i bilbordi izvedeni u javnom prostoru, uz dva rada objavljena u jučerašnjim novinama Danas (primerci podlistka biće dostupni u izlagačkim prostorima).
Bogati program nastavlja se danas, u subotu i nedelju, a detaljne informacije mogu se naći na internet-stranici oktobarskisalon.org.
Sve izložbe biće otvorene do 4. decembra, a ulaz je besplatan. Međutim, izložbene celine će se otvarati sukcesivno, pa nas otvaranje naredne celine (druge od pet) očekuje sledeći četvrtak, 27. oktobra u Klubu RTS (u zgradi Radio Beograda) i Art Hab Kula, kao i e-čitaonica MSUB gde će moći da se pristupi svim katalozima Oktobarskih salona od njenog osnivanja do danas.

Foto: Vladimir Opsenica © KCB

Izvor: KCB

Related posts