Premijera predstave „Smrt i devojka“ u Bitef teatru

Arijel Dorfman

SMRT I DEVOJKA

Režija: Nikola Ljuca

Igraju: Tamara Krcunović, Milan Marić, Miloš Timotijević

Premijera

subota, 22. oktobar u 20h

Repriza: 24. oktobar

Bitef teatar

Smrt i devojka” je redak primer psihološkog trilera na sceni. Osveta, seks, manipulacije su teme koje tekst istražuje na intenzivno uzbudljiv način. Lične drame i preispitivanja koje junaci doživljavaju je ono što publiku ostavlja bez daha, dok se tokom 90 minuta trajanje predstave stalno pitamo kome od njih troje da verujemo.

Tekst je napisan 1991. godine i praizveden u Rojal Kort Teatru a zatim i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa sa premijernom podelom – Glen Klouz, Džin Hekman, Ričard Drajfus. Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, Dorfman uspeva da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej. Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku. 

Paulina, bivša politička aktivistkinja, je ubeđena da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju je davno, mesecima zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.

Uloge igraju: Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević.

Reditelj predstave je Nikola Ljuca, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Janja Lončar.

Izvor: Bitef teatar

Related posts