„Kratkometražni filmovi u ženskoj režiji“ u Jugoslovenskoj kinoteci

U subotu, 22. oktobra u 17.30 u Jugoslovenskoj kinoteci – u okviru XXII izdanja Nedelje italijanskog jezika u svetu – održaće se manifestacija „Kratkometražni filmovi u ženskoj režiji“, tokom koje će biti predstavljen izbor kratkometražnih filmova u režiji mladih italijanskih rediteljki, za čiju distribuciju je zadužena distribucijska i produkcijska kuća Sayonara Film iz Bolonje.

Na programu su četiri filma: „I falchi“ rediteljke Lilijan Sasaneli (2022) bavi se procesom tugovanja dvoje protagonista Emilija i Lee, na simboličnom mestu na kom se mogu zbližiti i podeliti svoja osećanja. „Love is love“ Alesije Piskede (2018) prati mladu Violu i njenu hrabru viziju sveta, potpuno suprotnu viziji njenog oca koji oličava protivrečnosti društva koje opravdava nasilje i demonizuje ljubav. U filmu „Gas Station“ Olge Toriko (2020), protagonistkinja filma Aliče sreće nekadašnjeg nastavnika muzičkog i ponovo se suočava sa svojom strašću prema muzici, koju potiskuje otkad radi na servisnoj stanici. I na kraju, film „Peccatrice“ Karoline Porkari (2018) prati život male Lučije u jednom selu na jugu Italije gde, umorna od očevog nasilja, donosi drastičnu odluku na dan svog prvog pričešća.

Rediteljke ovih kratkometražnih filmova, koje će ovim povodom biti prisutne u sali, nakon projekcije razgovaraće sa Adamom Selom (reditelj i osnivač distribucijske i produkcijske kuće Sayonara Film) i Mikeleom Inočenteom (producent i koscenarista kratkometražnog filma „Peccatrice“) o mladoj generaciji italijanskih reditelja i odgovaraće na pitanja publike.

Filmovi će biti prikazani na italijanskom jeziku sa titlom na engleskom. Razgovor nakon projekcija odvijaće se na italijanskom sa simultanim prevodom na srpski.

Izvor: Italijanski institut za kulturu u Beogradu

Related posts